Γκέρχαρντ Σρέντερ
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ μήνες, η ήττα του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου φαινόταν σχεδόν βέβαιη.
Βασική αιτία, η αδυναμία της κυβέρνησής του να ανταποκριθεί στην προεκλογική δέσμευση για μείωση της ανεργίας από τα 4,5 εκατομμύρια το 1998 σε 3,5 εκατομμύρια μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ο Σρέντερ είχε διαβεβαιώσει μάλιστα ότι σε περίπτωση αποτυχίας δεν θα άξιζε να επανεκλεγεί. Τώρα η ανεργία παραμένει πάνω από το επίπεδο των τεσσάρων εκατομμυρίων, ενώ οι περισσότεροι πολίτες εκτιμούν ότι ο Σρέντερ δεν ανταποκρίθηκε επιτυχώς στα οικονομικά προβλήματα.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γερμανός καγκελάριος κέρδισε τις εντυπώσεις στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τον Έντμουντ Στόιμπερ, ενώ η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες και η αντίθεσή του στη συμμετοχή της χώρας του στη σχεδιαζόμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ ενίσχυσαν σημαντικά τη δημοτικότητά του. Σε τέτοιο βαθμό, που η επανεκλογή του «κοινωνικού πληβείου» -κατά τους πολιτικούς του αντιπάλους- στη γερμανική καγκελαρία να είναι πλέον πολύ πιθανή.
Ο Γκέρχαρντ Φριτς Κουρτ Σρέντερ γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1944 στο Μόσενμπεργκ. Από πολύ μικρός αναγκάστηκε να εργαστεί, για να βοηθήσει τη μητέρα του Έρικα να συντηρήσουν την εξαμελή τους οικογένεια, αφού ο πατέρας του χάθηκε στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στα 17 του έκανε εμπορικές σπουδές, ενώ παράλληλα έπαιζε σε ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου. Μετά από δύο χρόνια γράφτηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ παρακολουθούσε νυχτερινά μαθήματα σπουδών. Το 1966, σε ηλικία 22 ετών, συνέχισε σπουδάζοντας νομικά στο Γκέτιγκεν, ενώ παράλληλα δούλευε σε οικοδομές.
Το 1976 αποκτά άδεια ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος. Εργάζεται ως δικηγόρος από το 1978 έως το 1990 στο Ανόβερο.
Το 1980, σε ηλικία 36 ετών, ο Σρέντερ μπήκε στη Βουλή και το 1998 εξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας νικώντας τον Χέλμουτ Κολ. Βασικό σύνθημα της τότε προεκλογικής εκστρατείας του το «νέο κέντρο» και η μείωση της ανεργίας. Η επικράτησή του έναντι του Κολ είχε αποδοθεί εν πολλοίς στην αναμφισβήτητη υπεροχή του μπροστά στις κάμερες, η οποία απειλεί να στερήσει και στις τωρινές εκλογές τη νίκη από τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών.
Το Νοέμβριο του 2001 επανεξελέγη πρόεδρος του Σοδιαλδημοκρατικού Kόμματος (SPD) με ποσοστό 86,6% αποτέλεσμα που τον καθιστά, όπως είχε πει, «υπερήφανο». Ωστόσο, μεγάλη μερίδα των οπαδών του ανέμεναν να συγκεντρώσει ή και να ξεπεράσει το συμβολικό όριο του 90%, που είχε ο προκάτοχός του Oσκαρ Λαφοντέν. Στο προηγούμενο συνέδριο ο Σρέντερ είχε συγκεντρώσει το ποσοστό 84,3%.
Ο Σρέντερ είναι χωρισμένος και έχει τρεις κόρες. Όνειρό του είναι να ζήσει στη Νέα Υόρκη, στην αγαπημένη πόλη της τέταρτης γυναίκας του.
e-mail: [email protected]
Έντμουντ Στόιμπερ
Το πρόβλημα των Χριστιανοδημοκρατών, διατείνονταν πολιτικοί αναλυτές, έγκειται στο ότι δεν έχουν βγει από τη σκιά του Χέλμουτ Κολ και δεν έxουν κάποιον ικανό να αντιτάξουν έναντι του Γκέρxαρντ Σρέντερ.
Ωστόσο, μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες ο Έντμουντ Στόιμπερ προηγείτο σταθερά στις δημοσκοπήσεις έναντι του Σρέντερ και η επικράτησή του στις εκλογές θεωρείτο σχεδόν βέβαιη. Παρά τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που θέλει τον Σρέντερ πιο κοντά στη νίκη, οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες και ο «προσαρμοστικός» κ. Στόιμπερ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη.
O πρωθυπουργός της Βαυαρίας γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια στο Ομπεραουφ και κατάγεται από φτωχή οικογένεια. Παρά το γεγονός ότι ήταν μέτριος μαθητής, κατάφερε να τελειώσει το Λύκειο και να συνεχίσει στη Νομική. Το όνειρό του ωστόσο ήταν να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. «Eίπα “όχι” γιατί δεν ήμουν αρκετά γρήγορος», δηλώνει ο ίδιος. Σήμερα είναι μέλος του προεδρείου της Μπάγιερν Μονάχου.
Εισήλθε στον πολιτικό στίβο στα 17 του χρόνια μετά από μια ομιλία του Φραντς Γιόζεφ Στράους που τον «σημάδεψε». Ο Στράους έγινε το 1980 ο πρώτος Βαυαρός που έθεσε υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Ο Στόιμπερ απέσπασε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, όταν αντιπαρέβαλε τις επιθέσεις κατά του Στράους με εκείνες κατά των Εβραίων στο Γ’ Ράιχ.
Ωστόσο, οι θέσεις του Στόιμπερ δεν θεωρούνται και από τις πλέον αντιρατσιστικές. Κατά την εναρκτήρια προεκλογική ομιλία του, υποστήριξε ότι η ενσωμάτωση των αλλοδαπών στη γερμανική κοινωνία αποτελεί «ένα πρόσθετο, επαχθές φορτίο για πολλούς Γερμανούς». Τάσσεται παράλληλα κατά της νομιμοποίησης του «γαμήλιου» συμβολαίου μεταξύ ομοφυλοφίλων και κατά της απαγόρευσης των πυρηνικών.
Το 1978 έγινε γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας CSU. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας είναι μεθοδικός και σχολαστικός, ενώ θεωρεί κορυφαίο προτέρημα την πειθαρχία. Αδύναμα σημεία του, οι φραστικές «γκάφες» και το μπέρδεμα προσώπων που έχουν δώσει αφορμή για πλήθος ειρωνικών σχολίων από τα ΜΜΕ.
Είναι καθολικός, πηγαίνει συχνά στην εκκλησία και δεν πίνει αλκοόλ. Εδώ και 34 χρόνια είναι παντρεμένος με την Καρίν, με την οποία έχει αποκτήσει δύο κόρες κι ένα γιο.
e-mail: [email protected]
(Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Financial Times)