Εθισμός στην πτώση παρατηρήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες στο Χ.Α., με την προηγούμενη εβδομάδα να κλείνει με απώλειες 11,81% για το Γενικό Δείκτη και με απουσία κάθε ανοδικής αντίδρασης, επισημαίνει η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.
Εθισμός στην πτώση παρατηρήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες στο Χ.Α., με την προηγούμενη εβδομάδα να κλείνει με απώλειες 11,81% για το Γενικό Δείκτη και με απουσία κάθε ανοδικής αντίδρασης, επισημαίνει η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.
Βασική αιτία για αυτήν την πτώση θεωρείται το πολύ άσχημο κλίμα παγκοσμίως στα χρηματιστήρια που οδήγησε τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς επενδύσεις όπως π.χ. ο χρυσός, το ελβετικό φράγκο και τα γερμανικά και σουηδικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τη Merit, η αγωνία που υπήρχε διάχυτη στις αγορές λόγω της ανόδου των spreads της Ιταλίας όλη την προηγούμενη εβδομάδα εντάθηκε μετά την ιστορική υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P στην κατηγορία ΑΑ+, την Παρασκευή.
Στην Ευρώπη οι αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ ανακούφισαν προσωρινά, χωρίς όμως να μπορέσουν να αναστρέψουν το κλίμα παρά την υποχώρηση και διατήρηση των ιταλικών spreads κάτω από τις 300 μονάδες.
Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, οι αγορές επιζητούν μια πιο δραστική κινητοποίηση των ηγετών της ευρωζώνης και αυτό αποδεικνύεται από τις 10 συνεχόμενες ημέρες πτώσης για το Γερμανικό Δείκτη DAX πριν αντιδράσει την Τετάρτη. Σίγουρα η επίτευξη συμφωνίας για μια δραστική λύση είτε μέσω ενός ευρωομολόγου είτε μέσω ενίσχυσης του Μηχανισμού EFSF δεν είναι εύκολη και δεν αναμένεται να γίνει μέσα στον Αύγουστο.
Οι αγορές από τη μεριά τους δεν δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο με αποτέλεσμα οι απώλειες από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου μέχρι και το κλείσιμο της Τρίτης να ανέρχονται σε 18,8% για το δείκτη DAX, σε 16,8% για το δείκτη CAC, σε 19,3% για τον ιταλικό δείκτη FTSEMIB, σε 15,9% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ και για τον ελληνικό Γενικό Δείκτη σε 17,6%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μοιραία επηρεάζεται από την πιο πάνω κατάσταση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε καθυστέρηση εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές εγχώριες εξελίξεις μέσα στον Αύγουστο, σημειώνει η Merit.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η διατήρηση της ψυχολογικής στήριξης των 1000 μονάδων θα κρίνει πολλά τουλάχιστον για την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. Αν αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές, υπάρχει η δυνατότητα για μια μικρή ανοδική αντίδραση μέχρι 100 μονάδες, καθώς αρκετές μετοχές σε αυτά τα επίπεδα κρίνονται υπερπουλημένες και από τεχνικής άποψης και σε σχέση με τα ικανοποιητικά εταιρικά τους αποτελέσματα.
Ενδεχομένως, οι πτωτικές πιέσεις σε κάποιες μετοχές να φτάνουν στα όρια της υπερβολής, βοηθούμενες από τις διεθνείς αναταράξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ΜΕΤΚΑ και ο Μυτιληναίος με ρεκόρ τζίρου και κερδών στα αποτελέσματα εξαμήνου, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κ.α.
Επίσης, εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι όλες οι μετοχές των εταιρειών που σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πωληθεί μέρος τους σύντομα, υποχωρούν διαρκώς σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που ενδεχομένως να καθυστερήσει την πώληση τους (ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΤ).
Αντίθετα, αν συνεχιστούν οι διεθνείς πιέσεις και τεθούν εμπόδια στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων η Merit θεωρεί πιθανή μια κίνηση προς νέα χαμηλά ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.