Την απαγόρευση του short selling σε μια σειρά από μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου αποφάσισαν σήμερα Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές.
Την απαγόρευση της πρακτικής των ανοικτών πωλήσεων (short selling) σε μια σειρά από μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου αποφάσισαν σήμερα τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες - η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία - σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές.
Είχε προηγηθεί απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών, την Πέμπτη, σε Τουρκία και Νότια Κορέα.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία θα απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις σε 11 τραπεζικές μετοχές για 15 ημέρες, η Ισπανία θα προστατέψει 16 μετοχές για 15 ημέρες, ενώ το Βέλγιο θα εφαρμόσει το μέτρο σε τέσσερις τραπεζικές μετοχές για αδιευκρίνιστη περίοδο. Οι λεπτομέρειες για την αντίστοιχη απαγόρευση στην Ιταλία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.
Μεταξύ των τραπεζών που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες με τις μετοχές στις οποίες απαγορεύτηκαν οι ανοικτές πωλήσεις είναι οι BNP Paribas, Societe Generale και Santander.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών διεμήνυσε ότι θα εμποδίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις στην αγορά και παραπέμποντας σε οδηγία της ΕΕ που απαγορεύει τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα, ανακοίνωσε πως οι ευρωπαϊκές αρχές θα τηρήσουν αυστηρή στάση έναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Ειδικά στο χρηματιστήριο του Μιλάνου τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις με αποτέλεσμα την αναστολή διαπραγμάτευσης τραπεζικών, κυρίως, μετοχών.
Εν τω μεταξύ, υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του short selling σε ολόκληρη την Ευρώπη τάχθηκε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, όμως οι αρχές στη Βρετανία έκαναν γνωστό πριν από λίγο ότι δεν έχουν την πρόθεση να εφαρμόσουν ένα τέτοιο μέτρο.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της πρακτικής αυτής και χαιρέτισε τις σχετικές αποφάσεις από μέρους της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.
«Δεσμευόμαστε σε μια πλήρη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων στην Ευρώπη», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «το μόνο μέτρο που μπορεί να εμποδίσει με αποφασιστικό τρόπο την καταστρεπτική κερδοσκοπία».
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο επέβαλαν σήμερα απαγόρευση της πρακτικής των ανοικτών πωλήσεων στα χρηματιστήριά τους, καθώς και σε όλες τις χρηματαγορές.
Ωστόσο, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν την πρόθεση να απαγορεύσουν την πρακτική αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της βρετανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (FSA) δήλωσε πως «δεν προβλέπουμε σήμερα την επιβολή απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Μίνι ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές
Η απόφαση για απαγόρευση του short selling πυροδότησε μίνι ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν αξιόλογη άνοδο.
Στις 13:18 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 2,4% στις 957,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωνε άνοδο σχεδόν 2%.
Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές
Μικτή ήταν η εικόνα στο κλείσιμο των ασιατικών αγορών μετά το άλμα 4% στη Wall Street, στο τέλος μίας εβδομάδας με έντονες διακυμάνσεις στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.
Στο Τόκιο, με οριακή πτώση 0,2% έκλεισε ο Νikkei στις 8.963,72 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 0,4% στις 768,19 μονάδες. Κέρδη 0,33% για τον Hang Seng στις 19.659,73 μονάδες και 0,82% για τον ASX All Ordinaries Index στις 4.237,90 μονάδες. Με απώλειες 1,33% ο Kospi στις 1.793,31 μονάδες.