Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 09:33

Σημαντική επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας

Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε η γερμανική οικονομία το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων και στο α' τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε η γερμανική οικονομία το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων και στο α' τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης στο β' τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,1%, από (το αναθεωρημένο) 1,3% στο α' τρίμηνο. Η επίδοση αυτή του β' τριμήνου είναι η χειρότερη από το α' τρίμηνο του 2009. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προηγούμενα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης στο α' τρίμηνο ήταν στο 1,5%, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,5% στο β' τρίμηνο.

Όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία, οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε με χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό εξαιτίας του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου, της αδύναμης κατανάλωσης και των μειωμένων επενδύσεων στις κατασκευές.

Σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2010, το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 αύξηση κατά 2,8%, μετά το 5% του α' τριμήνου. Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ελπίζει για το σύνολο του 2011 ανάπτυξη «συγκρίσιμη» με αυτή του 2010 που έφθασε το 3,6%.