Στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης βρέθηκε η συμφωνία με τη Φινλανδία για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, με τα κόμματα να προειδοποιούν ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να ζητήσουν κι άλλες χώρες αντίστοιχες εγγυήσεις. ΝΔ: «Απογοητευτική και ανησυχητική» η συμφωνία.
Στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης βρέθηκε η συμφωνία με τη Φινλανδία για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, με τα κόμματα να προειδοποιούν ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να ζητήσουν κι άλλες χώρες αντίστοιχες εγγυήσεις.
«Απογοητευτική και ανησυχητική», χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη συμφωνία με το Ελσίνκι.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Νότης Μηταράκης κάνει λόγο για «ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της έννοιας της κοινοτικής αλληλεγγύης», καθώς όπως αναφέρει «ζητούνται εγγυήσεις για να δοθεί δάνειο σε χώρα μέλος που έχει ανάγκη και προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση της».
Επίσης, σημειώνει ότι «έτσι δημιουργείται προηγούμενο, ώστε να ζητήσουν κι άλλες χώρες αντίστοιχες εγγυήσεις».
Όσο αφορά στις εγγυήσεις αυτές, ο Ν. Μηταράκης ανησυχεί ότι «μειώνουν τα πραγματικά διαθέσιμα κεφάλαια που θα δοθούν στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει το χρέος της, ενώ αυξάνουν το συνολικό χρέος της χώρας».
«Μας ζητούν να δανειστούμε επί πλέον, για να τους δώσουμε "εγγυήσεις", ώστε να μας... δανείσουν», λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή και το ενδεχόμενο να ενθαρρυνθούν και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους να ζητήσουν κι αυτοί αντίστοιχες εγγυήσεις.
Τέλος, ο αναπληρωτής τομεάρχης κατηγορεί την κυβέρνηση πως «πανηγυρίζει, την ώρα που δεν μπορεί να βάλει τέλος στον κατήφορο».
ΚΚΕ: «Παρωνυχίδα» μπροστά στα νέα μέτρα
«Παρωνυχίδα» μπροστά «στα όσα επώδυνα, επιπλέον του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, μέτρα θα συνοδεύουν το νέο δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις χρηματικές εγγυήσεις της κυβέρνηση στη Φιλανδία. Αυτό, συνεχίζει το Κομμουνιστικό κόμμα, «επιχειρούν να το κρύψουν από το λαό η κυβέρνηση, η ΝΔ και η πλουτοκρατία».
ΣΥΝ: Η συμφωνία αναιρεί επί της ουσίας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής
Για «αναίρεση επί της ουσίας των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής, μέσω της ειδικής συμφωνίας της ελληνικής με την φινλανδική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας», κάνει λόγο ο Συνασπισμός σε σχετική ανακοίνωσή του.
«Το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα ακυρώνει στην πράξη τη συμμετοχή της Φινλανδίας στη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μας, ενώ ανοίγει την όρεξη τόσο στις υπόλοιπες χώρες για να ζητήσουν αντίστοιχες εγγυήσεις, όσο και στις αγορές να συνεχίσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις», προσθέτει το κόμμα.
«Το ότι η κυβέρνηση και ο κ.Βενιζέλος αντιμετωπίζουν αυτή τη συμφωνία με αντίστοιχη ευφορία και ικανοποίηση που αντιμετώπισαν προηγούμενες συμφωνίες στην ΕΕ δείχνει το πόσο μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού βρίσκονται», συμπληρώνει.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «η νέα αυτή συμφωνία δείχνει τον πραγματικό χαρακτήρα των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που στο βαθμό που δεν ακυρώνουν το νεοφιλελεύθερο πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού και των άλλων χρεών, ενώ οι ευρωπαϊκοί λαοί στο σύνολό τους φορτώνονται με νέα βάρη και μέτρα μνημονιακού τύπου».
ΔΗΣΥ: Στο όριο της πρόκλησης η συμφωνία
«Μπορεί η συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και της Φινλανδίας να κρίθηκε αναγκαία για την απρόσκοπτη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουνίου, αλλά είναι στο όριο της πρόκλησης και υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ο δρόμος για επιμέρους διμερείς διαπραγματεύσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.
Βολές κατά της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αριστεράς εξαπολύει η Δημοκρατική Συμμαχία, εστιάζοντας πως αυτό που προέχει είναι ότι «επιβάλλεται η επιδίωξη γρήγορης επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων στην οικονομία, που αποτελούν το μόνο ασφαλή τρόπο στήριξης της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας».