Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 15:07

Ν.Χριστοδουλάκης: «Παγώνουν» οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου το 2003

«Παγώνουν» στα φετινά επίπεδα οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου το 2003, ενώ ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους. Φέτος, το ύψος του δημόσιου χρέους αναμένεται να διαμορφωθεί ελαφρά πάνω από το 103% του ΑΕΠ, ενώ το 2003 ο στόχος είναι να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Για τους στόχους του νέου προϋπολογισμού ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι στόχοι αυτοί είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για την κάμψη που παρατηρείται στις εξαγωγές των ελληνικών προιόντων.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε επίσης τον ΣΕΒ για τις οικονομικές εξελίξεις και ειδικότερα για τις εκτιμήσεις του συμβουλίου Eurogroup για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης. O ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης υπολογίζεται φέτος ότι θα διαμορφωθεί κάτω από το 1%, ενώ η ανάκαμψη, που αρχικά προβλεπόταν για το δεύτερο εξάμηνο του 2002, τοποθετείται στις αρχές του 2003.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των ελέγχων στις επιστροφές του ΦΠΑ. Ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ετσι, ζήτησε την αλλαγή της διαδικασίας, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν», αλλά πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για την αποτροπή φαινομένων παράνομων επιστροφών.