Στο «κόκκινο» βρίσκονται για δεύτερη ημέρα οι διεθνείς αγορές εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια δεύτερη ύφεση και φόβων για πιθανά προβλήματα ρευστότητας σε κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται για δεύτερη ημέρα οι διεθνείς αγορές εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια δεύτερη ύφεση και φόβων για πιθανά προβλήματα ρευστότητας σε κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Γύρω στις 16:00 ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 είχε απώλειες της τάξης του 1,94%, έχοντας υποχωρήσει συνολικά 15% από τις αρχές του Αυγούστου. Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραφε πτώση 1,73%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε κατά 3,09% και στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίαζε απώλειες 1,96%.
Η απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές την περασμένη εβδομάδα είχε μικρές επιπτώσεις. Οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών υποχωρούσαν σε χαμηλό δύο ετών εν μέσω φόβων για την ομαλή χρηματοδότησή τους.
«Υπήρξε ένας πανικός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγγυώνται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά αν οι κυβερνήσεις δεν είναι σταθερές οι ίδιες, αυτό σημαίνει ότι και οι τράπεζες δεν είναι σταθερές», δήλωσε στο Reuters ο Lothario Mendel της Octopus Investments.
Σε αρνητικό έδαφος άνοιξε, όπως ήταν αναμενόμενο και η Wall Street, εναρμονιζόμενη με το γενικότερο πνεύμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στο σύνολο των διεθνών αγορών.
Στο άνοιγμα της συνεδρίασης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,8% στις 10.902,49 μονάδες, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,76% υποχωρώντας στις 1.131,93 μονάδες. Ανάλογες απώλειες ύψους 0,74% καταγράφει και ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος διαμορφώνεται στις 2.362,75 μονάδες.
Oι ανησυχίες για την τραπεζική κρίση ασκούσαν πίεση και στο ευρώ, το οποίο υποχωρούσε έναντι του δολαρίου. Στις 14:30 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν 1,4313 και δολαρίου-γεν 76,54.
Λόγω των ανησυχιών οι επενδυτές απέσυραν τα κεφάλαια τους από μετοχές και τα τοποθετούσαν σε ασφαλέστερες θέσεις όπως τα κρατικά ομόλογα, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός που κατέγραφε νέο ιστορικό ρεκόρ. Στις 14:30 ώρα Ελλάδος, η τιμή του χρυσού διαμορφωνόταν στα 1,859,99 δολάρια η ουγγιά.
«Αυτή τη στιγμή η αγορά απλώς αναζητά κάποιες σχετικά ασφαλείς επενδύσεις, δήλωσε στο Reuters ο David Jollie της Mitsui Precious Metals. «Το βλέπεις αυτό στις ρευστοποιήσεις σε όλες τις αγορές. Η ισχυροποίηση του χρυσού είναι η άλλη όψη αυτού του νομίσματος», πρόσθεσε.
JP Morgan: Υποβάθμιση προβλέψεων για ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, η JP Morgan προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι τα επόμενα δύο τρίμηνα η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα υποχωρήσει και η αγορά στέγης δεν θα καταφέρει να ανακτήσει τη δυναμική της, όπως αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα.
Συγκεκριμένα, η παγκόσμια επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1%, από 2,5% που προέβλεπε μέχρι πρότινος, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα ενισχυθεί κατά 0,5% έναντι 1,5%, σύμφωνα με τον Μάικλ Φερόλι, κορυφαίο στέλεχος της JPMorgan στη Νέα Υόρκη.
«Η ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις μας. Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει αποδειχθεί απογοητευτική και ο κίνδυνος νέας ύφεσης έχει αυξηθεί σημαντικά», υπογραμμίζει ο κ. Φερόλι.
Γ. Σταρκ: Επικίνδυνη η διατήρηση πολύ χαμηλών επιτοκίων
Τους κινδύνους που συνεπάγεται η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επισήμανε σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο Γιούργκεν Σταρκ, κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ.
Οι δηλώσεις του Στάρκ υποδηλώνουν τις έντονες επιφυλάξεις που εκφράζονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το ενδεχόμενο αναθεώρησης της πολιτικής της εν μέσω των έντονων ανησυχιών για νέα ύφεση που κατακλύζουν τις αγορές.
Φέτος, η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων αλλά η αβεβαιότητα στις αγορές λόγω των φόβων για νέα ύφεση και η δέσμευση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα για δύο χρόνια εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Ανυποχώρητος εμφανίζεται, ωστόσο, ο Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος κρίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη τη διατήρηση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και υπογραμμίζει πως ποτέ η ΕΚΤ δεν μείωσε πάρα πολύ το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης.