Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 00:01

Στη σκιά των εταιρικών κερδών

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ των επενδυτών ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα απευθύνουν προειδοποίηση για την πορεία της κερδοφορίας τους σε συνδυασμό με την προοπτική ακόμη ενός Πολέμου στον Κόλπο επισκίασαν τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street.

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του τομέα τεχνολογίας, καθώς αρκετές εταιρείες του κλάδου θεωρούν ότι τα δύσκολα ακόμη δεν έχουν παρέλθει. Την ίδια ώρα η ανακοίνωση ενθαρρυντικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας συνέβαλε στην ανοδική πορεία του δείκτη Dow Jones, όπως και οι θετικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Πολ Ο'Νιλ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ο'Νιλ επεσήμανε ότι εάν χρειασθεί, οι ΗΠΑ έχουν τα οικονομικά περιθώρια να αντεπεξέλθουν στο κόστος μιας πολεμικής διένεξης εναντίον του Ιράκ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε 67,49 μονάδες, ποσοστό 0,81%, φθάνοντας στις 8.380,18 μονάδες. Απώλειες 15,52 μονάδων, ποσοστό 1,20%, σημείωσε κατά το κλείσιμο, ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.275,88 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν μικτή εικόνα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς κατάφεραν να ανακτήσουν το αρχικά χαμένο έδαφος, βλέποντας τη Wall Street να κινείται ανοδικά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Η τεχνολογία

Οι μετοχές τεχνολογίας, ωστόσο, παρέμειναν υπό πίεση, καθώς η αγορά περιμένει με αρνητική διάθεση την ανακοίνωση για τα κέρδη του τρίτου τρίμηνου από την αμερικανική Oracle σήμερα (Τρίτη), ενώ την ίδια ώρα οι μετοχές πετρελαίου ενισχύονταν, ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών τιμών του αργού.

Στρατηγικοί αναλυτές τόνισαν πως οι επενδυτές νιώθουν την ανάγκη να αποφύγουν την ανάληψη κινδύνου στις τοποθετήσεις, καθώς οι επόμενες ημέρες αναμένονται να δημιουργήσουν ειδήσεις (εκλογές στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο, συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την ερχόμενη εβδομάδα και φυσικά ο παράγων Ιράκ).

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,17% και 0,66% αντίστοιχα. Στο Λονδίνο ο δείκτης των 100 επιλεγμένων μετοχών ενισχύθηκε κατά 0,9%, ενώ τα χρηματιστήρια στο Μιλάνο και στη Ζυρίχη έκλεισαν αμετάβλητα.

Ο κλαδικός δείκτης ασφαλειών έχασε το 1,7% της αξίας του χθες υπό την πίεση των απωλειών της Swiss Life (-11,9%).

Εμπειρογνώμονες της αγοράς ανέφεραν πως οι μετοχές ασφαλειών θα παραμείνουν υπό πίεση, καθώς έχουν ανακοινώσει πρόγραμμα εκδόσεων δικαιωμάτων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ