Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 08:34

Ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του γιεν και του ευρώ

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του γιεν, μετά την απόφαση του Ιράκ, που γνωστοποίησε με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να αποδεχθεί την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του Οργανισμού στο έδαφός του, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ, στη χώρα.

Το γιεν υποχώρησε επίσης, μετά την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Εξωτερικών Υποθέσεων, Haruhiko Kuroda, για μία υποχώρηση του εθνικού νομίσματος. «Το γιεν, το οποίο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα 12 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, κινείται στη σωστή κατεύθυνση», είπε.

Το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 122,82 γιεν στη 1:12' μ.μ. ώρα Τόκυο, από 122,30 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Οδηγείται στην τέταρτη συνεχή άνοδο έναντι του γιεν σε χρονικό διάστημα 10 ημερών και κέρδισε ποσοστό μεγαλύτερο του 6% τον περασμένο μήνα.

Το ευρώ υποχώρησε στα 96,56 σεντς ΗΠΑ, από 96,89 σεντς.

«Τα νέα για το Ιράκ, ήταν μια ανακούφιση και στήριξαν το δολάριο», ανέφερε ο Shohgo Nagaya, στέλεχος στο τμήμα αγοράς συναλλάγματος της Nomura Trust and Banking Co.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι, η Ιαπωνία θέλει την περαιτέρω ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του γιεν, επειδή κάτι τέτοιο θα τονώσει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές της, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η οικονομική της ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ασκεί πιέσεις, να μειωθεί η αξία του γιεν», ανέφερε ο Keisuke Kitao, στέλεχος του τμήματος συναλλάγματος στην Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Σημειώνεται, ότι, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας - σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές - θα αντισταθεί στις πιέσεις που δέχεται για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, στη διήμερη συνεδρίασή της, που αρχίζει σήμερα. Η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από την τρίτη κατά σειρά οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει από την Κεντρική Τράπεζα να λάβει και άλλα μέτρα, προκειμένου να διοχετευθούν περισσότερα κεφάλαια στην αγορά. Η απόφασή της, θα ανακοινωθεί αύριο το απόγευμα.

Το δολάριο ισχυοροποιήθηκε επίσης έναντι του ελβετικού φράγκου, φθάνοντας στο 1,5243 από 1,5157 που ήταν στη Ν. Υόρκη και έναντι της αγγλικής λίρας, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,5365 δολ. από 1,5407 που ήταν.