Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως προέκυψε μετά τη σημερινή σύσκεψη που είχαν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, κ.κ. Βενιζέλος και Ρέππας.
Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το ν/σχ βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου είναι η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και όχι «ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων».
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά). Το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς, διαβεβαιώνει το υπουργείο, θα προσδιοριστεί «με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας».
Όπως διευκρινίζει πάντως, το ζήτημα αυτό στην πράξη, δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα, δηλ. το 90% περίπου, των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Οι παχιές αγελάδες έχουν τελειώσει. Διανύουμε μια περίοδο ισχνών αγελάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», παρατήρησε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Κωστής Αϊβαλιώτης.
Για αποσπασματικό τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.
«Με το φόβο του πολιτικού κόστους και με αποσπασματικό τρόπο η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως είναι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «με επιλεκτικές συμφωνίες που κάνει ανάλογα με την ισχύ και την παρέμβαση κάθε κλάδου, διατηρεί το ίδιο καθεστώς».
«Έτσι το μόνο που εξασφαλίζει είναι η υπονόμευση σημαντικών αλλαγών στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα», κατέληξε.
ΑΔΕΔΥ: Εργαλείο για περαιτέρω περικοπές εισοδημάτων το ενιαίο μισθολόγιο
Για νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο έκανε λόγο ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις για το ενιαίο μισθολόγιο.
Ο κ. Βρεττάκος προειδοποίησε ότι το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για περαιτέρω περικοπές εισοδημάτων. «Είναι φανερό πλέον ότι το νέο μισθολόγιο όχι μόνο δεν θα δώσει αυξήσεις σε κάποιους υπαλλήλους όπως σκόπιμα διέρρεε η κυβέρνηση αλλά θα περιλαμβάνει πολύ χαμηλούς μισθούς που δεν θα καλύπτουν ούτε τις σημερινές βασικές αποδοχές», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο «μισθολόγιο – φτωχολόγιο», όπως το χαρακτήρισε, θα ισχύει για τους νέους αλλά και για το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί, το οποίο μάλιστα θα ενταχθεί με προσωπική διαφορά που το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις νέες μειώσεις εισοδημάτων που στα πλαίσια του μνημονίου θα αποφασίσει η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, με τη σύνδεση μισθού - βαθμού και την αξιολόγηση «θα καταδικάσει την πλειοψηφία των υπαλλήλων σε χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών ενώ ταυτόχρονα θα εντείνει τα φαινόμενα κομματικοπελατειακών σχέσεων και υποταγής στο Δημόσιο».
Ο κ. Βρεττάκος κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι οποίοι όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μια μείωση εισοδήματος που ξεπερνά το 40%, να εντείνουν τον αγώνα «ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης».