«Την ύφεση δεν την προκαλεί το πρόγραμμα, την προκαλεί ο τεράστιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός και το δυσθεώρητο χρέος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητεί την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου.
«Την ύφεση δεν την προκαλεί το πρόγραμμα, την προκαλεί ο τεράστιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός και το δυσθεώρητο χρέος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητεί την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου.
Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μεσοπρόθεσμου, σημειώνοντας πως χωρίς αυτό «δεν θα μπορούσαμε να φθάσουμε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου».
«Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, θέλουμε μία συζήτηση μεταξύ εταίρων [...] αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση, δεν σημαίνει μείωση των στόχων, αντιθέτως πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισμένα μέτρα για να είμαστε πιο κοντά στους στόχους μας», συμπλήρωσε.
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι η συναίνεση ακόμη και σε μικρά δείγματα βοηθάει πάρα πολύ τη χώρα και έθεσε ως παράδειγμα την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, για την οποία εξασφαλίστηκε η συμβολή του ΛΑΟΣ και της ΝΔ.
Τάχθηκε παράλληλα κατά της κινδυνολογίας για την πολιτική που ακολουθείται, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν "ελεεινολογούμε" τη χώρα μας και τις προοπτικές μας δεν πρόκειται να ανοίξει ορίζοντας».
«Δεν υπάρχει χειρότερο στην πολιτική του 2011 από την επένδυση στην καταστροφή και από ένα πολιτικό λόγο που επιχαίρει κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα», συμπλήρωσε.
«Αντί να κινηθούμε όλοι σε μια ενιαία γραμμή εθνικής σοβαρότητας και να δούμε τι γίνεται παντού, εμείς πάμε να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας, δημιουργώντας αίσθημα φόβου και ανασφάλειας στον Ελληνα πολιτη», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος και διερωτήθηκε «ποιος μπορεί να επενδύσει στο κλίμα αυτό;».
Επιπλέον, υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτες εισφορές, υποστήριξε ότι «τα πραγματα στον πυρήνα τους είναι δραματικά» και πως «πρέπει το κράτος να εισπράττει φόρους για να πληρώνει τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του».
Η αναφορά σας στη συμβολή των κκ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με κατ’ επείγουσες διαδικασίες, παρά τη σκληρή αντιπολίτευση που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ στο Μεσοπρόθεσμο, δείχνει ότι «κάτι ψήνεται», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, συνδέοντας την αναφορά αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και με τη συναίνεση που επετεύχθη πρόσφατα κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.
«Η κόλαση δεν επαναδιαπραγματεύεται γιατί είναι κόλαση», επεσήμανε και εκτίμησε πως αν το μεσοπρόθεσμο εφαρμοστεί πλήρως «θα μας οδηγήσει στην κοινωνική χρεοκοπία».
Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών περί κινδυνολογίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Είναι ενοχλητικό να σας βλέπει ο κόσμος να πανηγυρίζετε διαρκώς. Όχι για πανηγυρισμούς για πανηγύρια ήταν οι χειρισμοί σας στις διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγγυήσεων. «Δεν προσέξατε την παράγραφο 9 που μιλάει για εγγυήσεις στους δανειστές πράγμα απαράδεκτο για χώρα που δανείζεται στην Ευρώπη.Και πανηγυρίζατε πάλι ότι αντί για εμπράγματα ανταλλάγματα δώσαμε χρηματικές εγγυήσεις».
«Πώς όμως μία μικρότερη χώρα από τη Φινλανδία θα περάσει στο δικό της κοινοβούλιο το πακέτο στήριξης χωρίς να ζητήσει τα ίδια με το Ελσίνκι», διερωτήθηκε. «Η χώρα βουλιάζει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε αδυναμία εξεύρεσης πολιτικού σχεδίου για τη διαχείριση της κρίσης.
Νωρίτερα, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον κ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας πως το έχει πάρει απόφαση ότι δεν θα ξαναέρθει στην «ώρα του Πρωθυπουργού». «Εδώ το σκέφτεται αν θα πάει στη ΔΕΘ, εδώ θα έρθει;», τόνισε.