Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 12:00

Μ. Βρετανία : Μικρή διαφοροποίηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο

Μικρή διαφοροποίηση σημείωσε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται πιο εύκολα για την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα, 38 ετών.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο, έναντι του Ιουλίου, που είχε υποχωρήσει κατά 0,2%.

Οι τιμές λιανικής πώλησης - εκτός των προμηθειών από τις υποθήκες - το βασικό στοιχείο της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν κατά 1,9% τον Αύγουστο και χαμηλότερα σε ποσοστό 2%, έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα με 26 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Sir Edward George, έχει πει, ότι, πρόθεσή του είναι να δώσει στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, τον χρόνο να ανακάμψει, από την ύφεση του προηγούμενου έτους.

Η Dixons Group Plc, έχει ανακοινώσει, ότι, οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα ακριβά προϊόντα στα καταστήματα ηλεκτρονικών της, ενώ η Monsoon Plc και η GUS Plc, συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών λιανικής, οι οποίες ανακοίνωσαν χαμηλότερες πωλήσεις.

«Δεν υπάρχουν πιέσεις για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού», ανέφερε ο Trevor Williams, οικονομολόγος στην Lloyds TSB Bank Plc, συμπληρώνοντας : «Ο πληθωρισμός, θα παραμείνει κάτω από τον στόχο και το ερχόμενο έτος».

Σημειώνεται, ότι, ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από τον στόχο - αύξηση 2,5% σε ετήσια βάση - κάθε μήνα του έτους, εκτός από δύο, από τον Μάρτιο του 1999. Αυτόν τον μήνα τα επιτόκια διατηρήθηκαν στο 4% και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1964.