Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 21:19

Ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ζητεί η Λαγκάρντ

Την ανάγκη άμεσης συντονισμένης δράσης υπογράμμισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον ζήτησε την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μέρκελ.

Την ανάγκη άμεσης συντονισμένης δράσης υπογράμμισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι εξελίξεις αυτό το καλοκαίρι δείχνουν πως βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη φάση ... οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαροι. Ρισκάρουμε να δούμε την εύθραυστη ανάκαμψη να εκτροχιάζεται. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα».

Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να επεξεγαστούν μακροπρόθεσμα σχέδια για να ελέγξουν το χρέος τους, όμως πρέπει να το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη. «Αλλά απλώς οι μακροοικονομικές πολιτικές πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των κεντρικών τραπεζών, σημείωσε πως η νομισματική πολίτη είναι ανάγκη να παραμείνει «πολύ διευκολυντική» καθώς «ο κίνδυνος της ύφεσης ξεπερνά τον κίνδυνο του πληθωρισμού». Πρόσθεσε πως θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμες να λάβουν και πάλι μη συμβατικά μέτρα, αν χρειαστεί.

Επιπλέον ζήτησε την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρεπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θα ήταν μία «υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση» μέσω ιδιωτικών καναλιών, αν είναι δυνατόν, διαφορετικά μέσω κάποιας μορφής δημόσιας χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν σχέδια μείωσης του ελλείμματος περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εστίαση σε μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν θα πρέπει να αγνοεί τη σημασία της δημιουργίας μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, συμπλήρωσε.

Οι διαμορφωτές πολιτικές θα πρέπει επίσης να σταματήσουν τη διολίσθηση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ, σημείωσε ακόμη.

Δέσμευση Ομπάμα-Μέρκελ για δράση

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ συζήτησαν για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και δεσμεύτηκαν να δράσουν με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.