Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 13:02

Σημαντική υποχώρηση του ευρώ

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε σήμερα το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση του Ιράκ να δεχθεί χωρίς όρους την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Στις 12:50 ώρα Ελλάδος, το ευρώ ισοδυναμούσε με 96,32 σεντς, έναντι 96,67 σεντς στις 10:03 και 96,93 σεντς στις 24.00 χθες. Νωρίτερα, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε μέχρι τα 96,08 σεντς. Η χθεσινή ισοτιμία αναφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 96,83 σεντς ανά ευρώ.

«Το δολάριο επωφελείται από την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Reuters στρατηγικός αναλυτής στην BNP Paribas.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται παράλληλα ώθηση από τη χθεσινή άνοδο του Dow Jones, καθώς και από τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία προηγείται έναντι της ευρωπαϊκής στο δρόμο για την ανάκαμψη.

Αυτή είναι και η βασική διαπίστωση της ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης Κορυφής που άρχισε χθες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Πολ Ο'Νιλ δήλωσε χθες ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης: «Οι τελευταίες ενδείξεις είναι ικανοποιητικές. Τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα 40ετίας, προσφέρουν στήριγμα τόσο στην αγορά αυτοκινήτου όσο και στην αγορά στέγης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ο'Νιλ.

Ο Αμερικανός υπουργός θεωρεί επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντέξει το οικονομικό κόστος οιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με τον Λόρενς Λίντσεϊ, κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Μπους, οι ΗΠΑ ίσως να χρειασθεί να δαπανήσουν 100 με 200 δισ. δολάρια στην περίπτωση πολεμικής διένεξης με το Ιράκ, δηλαδή 1% με 2% του αμερικανικού Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, τα αποθέματα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν 0,4% τον Ιούλιο χάρη στην αύξηση των πωλήσεων. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα αύξησης των αποθεμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αρχίζουν να δημιουργούν νέα αποθέματα προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 1,2%, φθάνοντας την αξία των 832,8 δισ. δολαρίων, στα υψηλότερα επίπεδα τριμήνου. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις των ομίλων λιανικής το Σεπτέμβριο ήταν σύμφωνες με τις προβλέψεις αναλυτών. Ο όμιλος Wal-Mart Stores ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν εντός των αναμενόμενων ορίων του 4% έως 6% στη διάρκεια της εβδομάδας, η οποία έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Φέντεραλ Ρεζέρβ, το χρέος, εξαιρουμένου του χρηματοοικονομικού τομέα, σημείωσε κάθετη αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της ταχύτατης αύξησης του κυβερνητικού χρέους.

Στις 16:15 θα ανακοινωθεί η βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι αύξησης 0,2% τον Ιούλιο.