Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 14:04

ΥΠΟΙΚ: Θετική εξέλιξη η συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank

«Θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» χαρακτηρίζει τη συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες, προτείνεται σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπολος.

«Θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» χαρακτηρίζει τη συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank ο ανιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως αναφέρει, «η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό».

«Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος.

Καταλήγοντας, ο ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει τη θέση ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές». «Πάνω στο υπόβαθρο αυτό», τονίζει, «μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».

5 νέες μετοχές της Alpha Bank για κάθε επτά της Eurobank

Η συγχώνευση θα γίνει με ανταλλαγή 5 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές της Eurobank, ενώ προτείνεται σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ περίπου.

«Η συγχώνευση δύο άκρως συμπληρωματικών ιδιωτικών τραπεζών, με σημαντικές συνέργειες και σαφή επιχειρηματική λογική, θα διαδραματίσει καθοριστικής σημασίας ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τονίζουν οι δύο τράπεζες σε κοινή τους ανακοίνωση.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

ΤτΕ: Βήμα - σταθμός

«Η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας αποτελεί το πρώτο βήμα -– σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

«Η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», πρόσθεσε.