Στη διεύρυνση της ελαστικοποίησης, ιδιαίτερα των αμοιβών, στα εργασιακά επέμεινε η τρόικα, η οποία επισκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας. Υπήρξε ερώτημα ακόμη και για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με το αιτιολογικό ότι αποδεικνύεται στασιμότητα των επιχειρησιακών.
Στη διεύρυνση της ελαστικοποίησης, ιδιαίτερα των αμοιβών, στα εργασιακά επέμεινε η τρόικα, η οποία επισκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, υπήρξε ερώτημα ακόμη και για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με το αιτιολογικό ότι αποδεικνύεται στασιμότητα των επιχειρησιακών.
Το Υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του επιμένει στις επιχειρησιακές συμβάσεις, μελετώντας «αντιγραφειοκρατικά» μέτρα ενίσχυσής τους (κατάργηση των αιτιολογικών επιθέσεων, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων κ.λπ.).
Εκτός από τα εργασιακά, επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι άξονες Υγεία-δαπάνες και συντάξεις.
Σχετικά με τις δαπάνες Υγείας, οι εκπρόσωποι της τρόικας έδειξαν εμμονή σχετικά με τη μείωση των γιατρών του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, αλλά και των αμοιβών τους. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να μειωθούν οι απασχολούμενοι γιατροί σε 21.000 (από 32.000 σήμερα), ενώ οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ.
Αναφορικά με τις συντάξεις υπήρξε ενδιαφέρον για τη μείωση των Επικουρικών, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες με νέα -ενιαία για τις χώρες της Ε27- χαρακτηριστικά. Επιμονή υπήρξε επίσης για διευκρινίσεις στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης υπογραμμίζει ότι ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της δαπάνης για τα Ταμεία κάτω από 2,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Επίσης σύντομα ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία και θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων ως το 2015, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα για τα ΒΑΕ και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Συνολικά, ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι δεν αμφισβητήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2011 για τα Ταμεία (πλεόνασμα 2,95 δισεκ. ευρώ στο σύνολο του συστήματος παρά τα προβλήματα σε τμήματά του, όπως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) καταλήγοντας ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις. Στη βάση των σημερινών προβλέψεων για την ύφεση και την ανεργία, συμπληρώνει, δεν θα χρειαστούν ούτε πρόσθετα μέτρα, ούτε πρόσθετα κονδύλια.
Γενικώς, το υπουργείο χαρακτήρισε καλή τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Επί τάπητος η πορεία εξυγίανσης ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΟΑΣΑ
Η τρόικα επισκέφθηκε, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα, και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ελεγκτές οι οποίοι επισκέφθηκαν το υπουργείο και την περασμένη Πέμπτη, συναντήθηκαν και είχαν συνομιλίες με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αρη Μπουρδάρα, καθώς και με τους προέδρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ κ. κ. Ζηλιασκόπουλο και Δημητρίου.
Κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν για την πορεία εξυγίανσης των δύο μεγάλων αυτών εταιρειών, όπως προέβλεπαν τα σχετικά νομοσχέδια τα οποία ήδη εφαρμόζονται, τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων των δύο αυτών Οργανισμών, καθώς και τις προοπτικές που διαγράφονται για να μπουν σύντομα σε θετική τροχιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας διαπίστωσαν ότι για τις δύο αυτές εταιρείες η πορεία βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν τεθεί.
Συνάντηση Δ. Ρέππα με εκπροσώπους της τρόικας
Και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, ενημέρωσε στο γραφείο του τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης Matthias Mors, Klaus Masuch και Mark Flanagan για τις προτεραιότητες του υπουργείου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Ρέππας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Δημόσια Διοίκηση είναι μοχλός για την ανάπτυξη».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ανέπτυξε θέματα σχετικά με:
«1. Προσλήψεις στο Δημόσιο. Η αναλογία 1:10 για το 2011 τηρείται με προσοχή, με διπλό στόχο να αποφύγουμε τη δημοσιονομική κατάρρευση, χωρίς όμως να επιτρέψουμε τη λειτουργική κατάρρευση του κράτους.
2. Συμβασιούχοι. Τηρείται ο κανόνας της μείωσης κατά 50% σε σχέση με το 2010. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι εξοικονομείται μεγαλύτερο ποσό, από αυτό που είχε τεθεί ως στόχος.
3. Αύξηση ωραρίου. Το μέτρο του αυξημένου ωραρίου στο Δημόσιο κατά 2,5 ώρες την εβδομάδα εφαρμόζεται και δημιουργήθηκε σύστημα συνεχούς ελέγχου των Υπουργείων για την τήρησή του.
4. Εθελοντική μειωμένη εργασία με ανάλογη μείωση μισθού και χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια. Πέραν του νόμου, έχουν εκδοθεί και οι σχετικές εγκύκλιοι για την ορθή εφαρμογή του μέτρου.
5. Εργασιακή εφεδρεία. Ο Υπουργός Οικονομικών και ο κατά περίπτωση Υπουργός με ΚΥΑ θα καταλήξουν πως θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο με τους νέους φορείς και να καθορίσουν το πλεονάζον προσωπικό. Αμέσως, με αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα δοθεί σειρά προτεραιότητας στο πλεονάζον αυτό προσωπικό για να διεκδικήσει μία θέση στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό κατά 30%. Το σχετικό Π.Δ. είναι έτοιμο.
6. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, μετά και την έκθεση αξιολόγησης του ΟΟΑΣΑ, θα είναι έτοιμο το επιχειρησιακό προσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος.
7. Έως τις 31 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη και η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος». Την έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Με βάση αυτό το υλικό θα καταρτιστεί και το θεσμικό πλαίσιο. Κατόπιν θα ξεκινήσει και η Β΄ φάση για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ανάλογη διαδικασία.
8. Αποχωρήσεις - προσλήψεις έως το 2015. Ο προγραμματισμός του Υπουργείου προβλέπει 151.500 λιγότερους υπαλλήλους με αποχωρήσεις. Αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό.
9. Το σχέδιο νόμου για την καλή νομοθέτηση βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.
10. Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας προχωρά με την κατάθεση των προτάσεων από τα Υπουργεία. Επίκειται η ανάθεση σε ανάδοχο του έργου για την κωδικοποίηση του υπαίθριου εμπορίου. Ακολουθεί διαγωνισμός για την κωδικοποίηση για το ΑΣΕΠ, για τη Δημόσια Υγεία και για την Κοινωνική Ασφάλιση.
11. Επιλογή 13 τομέων για μείωση διοικητικών βαρών. Οι πρώτοι τέσσερις τομείς που θα μελετηθούν αφορούν το εταιρικό δίκαιο, τις δημόσιες προμήθειες, την ασφάλεια των τροφίμων και τις γεωργικές επιδοτήσεις. Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου. Για οκτώ ακόμη τομείς ετοιμάζονται διαγωνισμοί.
12. Πίνακα διορισμών και αποχωρήσεων από το Δημόσιο. Μέχρι τώρα η δημοσίευση ήταν τριμηνιαία. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα στοιχεία Ιουλίου - Αυγούστου 2011 και από 30 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει σε μηνιαία πλέον βάση η ροή των στοιχείων.
13. Ενσωμάτωση οδηγίας για εγκατάσταση, άδεια άσκησης επαγγέλματος, παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Παρέχονται ηλεκτρονικώς ήδη, στοιχεία για δεκάδες υπηρεσίες, αναλόγως της τροφοδότησης πληροφοριών από τα αντίστοιχα Υπουργεία.
14. Βαθμολόγιο - μισθολόγιο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ενταγμένη στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αφού περιλαμβάνει ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων και διευκόλυνση της κινητικότητας στο Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες. Επιπλέον από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών προωθούνται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.
15. Πειθαρχικό Δημοσίων Υπαλλήλων. Στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης αποσκοπεί και το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, που περιλαμβάνει ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών σε τακτή προθεσμία, έλεγχο από αξιόπιστα Πειθαρχικά Συμβούλια, στη σύνθεση των οποίων δεν μετέχουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και επιβολή ποινών που αντιστοιχούν στο βάρος του παραπτώματος.
16. Διακρατικές συμφωνίες. Προωθούνται με μοχλό το ΕΚΔΔΑ για τη μεταφορά και εφαρμογή στην χώρα μας βέλτιστων πρακτικών σε κρίσιμους τομείς του κράτους, όπως είναι π.χ. η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση και η τρόικα πρέπει να φύγουν το γρηγορότερο δυνατό
«Η κυβέρνηση και η τρόικα πρέπει να φύγουν το γρηγορότερο δυνατό, πριν μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία μεσαιωνικών προδιαγραφών και τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δουλοπάροικους», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π. Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συζητήσεις για τις νέες αλλαγές στο νόμο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
«Η τρόικα και η κυβέρνηση, αφού με το νόμο 3899/2010 υπονόμευσαν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προώθησαν μειώσεις των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και ατομικών συμβάσεων εργασίας, συζητούν τώρα για νέο ακόμα πιο αποφασιστικό χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων και για νέες ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών μέσω της θέσπισης τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας», είπε ο Δ. Στρατούλης.
«Δεν πρόλαβε να φύγει από τη χώρα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφαν Καπφέρερ που ζήτησε πριν από λίγες μέρες στο όνομα των επενδύσεων ειδικές οικονομικές ζώνες μηδενικής φορολογίας και μισθών Κίνας, και η τρόικα και η κυβέρνηση σπεύδουν να του ικανοποιήσουν τις επιθυμίες», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ