Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 09:46

Alapis: Διευκρινίσεις για πρόβλεψη απομείωσης αξίας απαιτήσεων από Νεοχημική

Σε διευκρινίσεις για τη δημιουργία πρόβλεψης απομείωσης αξίας απαιτήσεων ύψους 64,9 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Νεοχημική ΑΒΕΕ, που συμπεριλαμβάνεται στα ζημιογόνα αποτελέσματα EBITDA του πρώτου εξαμήνου, προχώρησε η Alapis.

Σε διευκρινίσεις για τη δημιουργία πρόβλεψης απομείωσης αξίας απαιτήσεων ύψους 64,9 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Νεοχημική ΑΒΕΕ, που συμπεριλαμβάνεται στα ζημιογόνα αποτελέσματα EBITDA του πρώτου εξαμήνου, προχώρησε η Alapis κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με τους όρους της συγκεκριμένης σύμβασης προμήθειας μεταξύ της Alapis και της Νεοχημικής συμφωνήθηκε, αφενός η Νεοχημική να διατηρεί συγκεκριμένες ποσότητες των καθορισμένων στη σύμβαση πρώτων υλών, αφετέρου η Alapis να αγοράζει από τη Νεοχημική συγκεκριμένο ελάχιστο όγκο των καθορισμένων πρώτων υλών για κάθε έτος της πενταετούς διάρκειας σύμβασης.

Σε περίπτωση που η Alapis δεν ικανοποιούσε την υποχρέωση ελάχιστων αγορών σε κάθε έτος της σύμβασης, και εφόσον η Νεοχημική τηρεί τους όρους που περιγράφονται στην εν λόγω σύμβαση, τότε η πρώτη θα υποχρεούται να καταβάλει στη Νεοχημική ποσό ίσο με την ετήσια διαφορά.

«Στα πλαίσια των ανωτέρω όρων της σύμβασης και της καλής εκτέλεσής της από την πλευρά της Alapis, η Εταιρεία μας, καθόλη τη διάρκεια της χρήσης 2010 και μέχρι το α' τρίμηνο του 2011, προέβη σε προκαταβολές ύψους 67 εκατ. ευρώ», τονίζει η Alapis.

Όπως σημειώνει, λόγω του ότι από τη πλευρά της Νεοχημικής παρατηρήθηκε αδυναμία να ανταπεξέλθει στις συμβατικές της υποχρεώσεις, δηλαδή να προμηθεύσει την Alapis με τις οριζόμενες ποσότητες πρώτων υλών, που ρητά είχαν συμφωνηθεί βάσει της συναφθείσας σύμβασης, η Διοίκηση της Alapis με γνώμονα την αρχή της συντηρητικότητας και προκειμένου να απεικονιστούν δίκαια τα στοιχεία ενεργητικού της Εταιρείας και του Ομίλου βάσει των ενδείξεων που είχε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, προέβη στην δημιουργία πρόβλεψης για απομείωση απαίτησης ποσού 64,9 εκατ. ευρώ.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, η Διοίκηση της Alapis με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας και δεδομένης της από 31.03.2011 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, περί διακοπής του κλάδου παραγωγής απορρυπαντικών άμεσα συνδεόμενου με την εν λόγω σύμβαση, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Νεοχημική για την οριστική διακοπή της σύμβασης και την απαλλαγή της Alapis από τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από αυτή, με κύριο μέλημα της να περιορίσει στην χειρότερη περίπτωση το αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της διακοπής της εν λόγω συμβάσεως στο ύψος των καταβεβλημένων προκαταβολών.

«Οι εν γένει, ως σήμερα, ενέργειες της Διοίκησης καθώς και η εγγραφή της εν λόγω πρόβλεψης απομείωσης απαίτησης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παραίτηση των δικαιωμάτων της Εταιρείας που απορρέουν από την εν λόγω σύμβαση», καταλήγει η Alapis στην ανακοίνωσή της.