Σε 100 συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων και δράσεων με την υλοποίηση των οποίων, όπως αναφέρεται, η ελληνική οικονομία θα πετύχει την επόμενη δεκαετία ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% (διπλάσιο από αυτό που θεωρείται σήμερα εφικτός) ενώ θα δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ καταλήγει μελέτη του οίκου McKinsey «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, συγκριτικά, στο διάστημα 2000 - 2008 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 89 δισ. ευρώ, όμως το 97% της αύξησης αυτής προήλθε από την άνοδο της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν λιγότερο σε σχέση με την ΕΕ και οι εξαγωγές μειώθηκαν.
Η μελέτη θεωρεί τον τουρισμό ατμομηχανή της ανάπτυξης τα επόμενα δέκα χρόνια (από εκεί θα προέλθουν τα 18 από τα 50 δισ. ευρώ) ενώ βασικοί πυλώνες θα είναι επίσης η ενέργεια, η μεταποίηση τροφίμων, το λιανικό εμπόριο και η αγροτική παραγωγή. Η McKinsey περιλαμβάνει όμως στη μελέτη και 8 «αναδυόμενους αστέρες», όπως αναφέρει, δηλαδή κλάδους με σχετικά μικρότερη συμμετοχή στο ΑΕΠ αλλά με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Πρόκειται για την παραγωγή γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων, τον ιατρικό τουρισμό, τη φροντίδα για την τρίτη ηλικία και τους χρόνια ασθενείς, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων και τη διαχείριση αποβλήτων.
Τα μέτρα πολιτικής που εισηγείται η μελέτη διακρίνονται σε πέντε πεδία: επανεκκίνηση της ανάπτυξης, μεταρρύθμιση και μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, προώθηση της απασχόλησης και συμμετοχής στην αγορά εργασίας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και περιορισμός της παραοικονομίας.
Μεταξύ άλλων η McKinsey προτείνει τη θέσπιση μονάδας παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων υπό τον πρωθυπουργό, τοποθέτηση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα σε καίριες θέσεις του Δημοσίου, δημιουργία 7ου τμήματος στο Συμβούλιο Επικρατείας αποκλειστικά για επενδύσεις, επανεξέταση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, επέκταση της μερικής απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κ.ά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ