Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 12:29

«Χάος» θα προκαλούσε ενδεχόμενη έξοδος κράτους - μέλους από το ευρώ

Το «απόλυτο χάος» θα προκαλούσε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος η έξοδός του από την ευρωζώνη, επισήμανε σε δήλωσή του στο δίκτυο CNBC ο κορυφαίος αναλυτής της UniCredit, Έρικ Νίλσεν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «σχεδόν αδιανόητο».

«Αδιανόητη η έξοδος από την ευρωζώνη»

Το «απόλυτο χάος» θα προκαλούσε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος η έξοδός του από την ευρωζώνη, επισήμανε σε δήλωσή του στο δίκτυο CNBC ο κορυφαίος αναλυτής της UniCredit, Έρικ Νίλσεν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «σχεδόν αδιανόητο».

«Οποιαδήποτε σύμβαση βάσει της ελληνικής νομοθεσίας είναι συνομολογημένη σε ευρώ. Κάθε πιστωτής θα είχε απαίτηση από τον οφειλέτη, του οποίου το εισόδημα θα είχε μετατραπεί ξαφνικά σε δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθούσαν χρεοκοπίες και απόλυτο χάος στον ιδιωτικό τομέα», προειδοποιεί η Νίλσεν.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή, πιθανότερη είναι μια έξοδος «από την πίσω πόρτα», κατά το παράδειγμα της Καλιφόρνιας το 2009, όταν η πολιτεία άρχισε να εκδίδει διμερείς δανειακές συμβάσεις στους πιστωτές της (IOU).

Σύμφωνα με άλλο κορυφαίο στέλεχος της Unicredit, τον Φεντερίκο Γκιτσόνι, η Ευρώπη πρέπει να λάβει ισχυρές δεσμεύσεις όσον αφορά στο ενιαίο νόμισμα, μετά την αδυναμία αποφασιστικής δράση τους προηγούμενους μήνες.

«Η Ευρώπη πρέπει να λάβει ισχυρές δεσμεύσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit στο Reuters. Αυτό που διαπίστωσα τους τελευταίους μήνες είναι ότι δεν μπόρεσε να υπάρξει μια «συντονισμένη προσέγγιση και μια πραγματική επικέντρωση σε αυτά που πρέπει να γίνουν για [να διασφαλιστεί] το μέλλον του [ενιαίου] νομίσματος», σημειώνει ο Γκιτσόνι.

«Θα ήταν καλύτερα να γίνονται ξεκάθαρες ενέργειες. Αυτό που είδα ήταν ότι η κρίση στην Ελλάδα καθυστέρησε και εξαπλώθηκε. Πριν από έναν χρόνο έλεγα ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα, η Ευρώπη θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά από την Φραγκφούρτη.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη είναι η άμβλυνση του χάσματος ανάμεσα στον τρόπο που παραδοσιακά κάνει βήματα προόδου η Ευρώπη και την ταχύτητα της προόδου που περιμένουν να δουν οι αγορές», σχολιάζει στο CNBC ο Στίβεν Γκάλο, επικεφαλής της ανάλυσης αγορών από την Schneider Foreign Exchange.

«Η απάντηση δεν είναι η λιτότητα αλλά οι διαθρωτικές αλλαγές», επισημαίνει ο Γκάλο.