Με την επιτάχυνση και τη διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων συνδέει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ την περαιτέρω βοήθεια και την ενεργότερη δραστηριοποίηση γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μια ημέρα μετά από την αυστηρή προειδοποίηση Σόιμπλε προς την Ελλάδα.
Με την επιτάχυνση και τη διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων συνδέει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ την περαιτέρω βοήθεια και την ενεργότερη δραστηριοποίηση γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μια ημέρα μετά από την αυστηρή προειδοποίηση Σόιμπλε προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times, ο Γερμανός υπουργός ζητεί, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, την εκπλήρωση των συμπεφωνημένων προϋποθέσεων προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας.
Μόνο τότε, όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Ρέσλερ, θα έχει επιτυχή έκβαση η κοινή επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία.
Στην επιστολή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός επισημαίνει ότι η διακοπή των διαβουλεύσεων με την τρόικα τον ανησύχησε πολύ και προβαίνει στην εκτίμηση ότι το γεγονός αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρέσλερ θα μεταβεί στις αρχές Οκτωβρίου στην Ελλάδα, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας γερμανών επιχειρηματιών, στο πλαίσιο εκστρατείας για την ενίσχυση της γερμανικής επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απευθύνει προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εκπληρώσει όλους τους όρους που απαιτούνται για να είναι κράτος-μέλος της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεν θα της δοθεί νέα οικονομική βοήθεια.
Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «σοβαρή» την κατάσταση στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Έτινγκερ: Ευρωπαίοι υπάλληλοι στην Ελλάδα για φόρους - ιδιωτικοποιήσεις
Εν τω μεταξύ, απόσπαση εξειδικευμένων υπαλλήλων από άλλες χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλουν στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της εισπρακτικής δεινότητας του ελληνικού κράτους προτείνει ο Γερμανός επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα εξειδικευμένα στελέχη από τις άλλες χώρες της ΕΕ.
«Όποιος ζητά αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να εκχωρεί για κάποιο διάστημα τις αρμοδιότητές του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Τάσσεται παράλληλα κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της Αθήνας είναι η αδύναμη δημόσια διοίκηση που διαθέτει. Οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να εισπράξουν τους οφειλόμενους στο κράτος φόρους και να προωθήσουν την πώληση κρατικής περιουσίας, υπογραμμίζει.
Ο Γκίντερ Έτινγκερ προτείνει επίσης οι υπερχρεωμένες χώρες να εκχωρούν την αρμοδιότητα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού τους στην ΕΕ. Μια τέτοια προοπτική, όπως εκτιμά, θα απέτρεπε τη συσσώρευση χρέους και ελλειμμάτων.
Δηλώνει ακόμη ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών να κυματίζουν μεσίστιες στα κτήρια της ΕΕ.
Αποκλείει ο Χ. Αλμούνια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αυτή η περίπτωση δεν θα συμβεί ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Αλμούνια κάλεσε τις χώρες του Βορρά της ευρωζώνης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τις χώρες του Νότου, αλλά και τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να συνεχίσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης.
«Υπάρχουν κράτη - μέλη, κυρίως ορισμένα από τα πιο ισχυρά, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, που έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν προβλήματα» δήλωσε.
Ο Χοακίν Αλμούνια απηύθυνε έκκληση για μία πιο ισχυρή πολιτική αρχή για τη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι χωρίς αυτή «η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών θα αυξηθεί».
Και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας, Μαξίμ Βερχάγκεν, δήλωσε στη βελγική εφημερίδα De Standaard ότι η Ολλανδία δεν επιθυμεί τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σημείωσε ωστόσο ότι επιθυμεί τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
Η διευκρίνιση αυτή ήρθε μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, την Τετάρτη ότι τα κράτη μέλη που παραβιάζουν τις αρχές δημοσιονομικής πειθαρχίας και αρνήθηκαν να εκχωρήσουν την εθνική τους κυριαρχία σε δημοσιονομικό επίπεδο σε έναν νέο Ευρωπαίο υπεύθυνο «πειθαρχίας», θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.
«Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να τακτοποιηθούν οι λογαριασμοί ούτως ώστε να έρθει οικονομική ανάπτυξη και τα χρέη σταδιακά να αποπληρωθούν», υπογραμμίζει στη δήλωσή του στην De Standaard ο Βερχάγκεν.
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να έχουμε ένα σταθερό ευρωπαϊκό νόμισμα. Σκοπός της Ολλανδίας δεν είναι να διώξει την Ελλάδα», διευκρινίζει.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle