Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 10:51

Ιταλία : Στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας, υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, καθώς έντονη είναι η ανησυχία του κοινού για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Ο δείκτης, που καταρτίζει σε μηνιαία βάση το Ινστιτούτο Isae, μετά από έρευνα σε 2.000 νοικοκυριά υποχώρησε στο 111,2 τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1997, έναντι 113,2 που ήταν τον Αύγουστο.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάρρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Michele Perini, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επίπλων SAGSA SpA, που εδρεύει στο Μιλάνο, συμπληρώνοντας : «Υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια, αλλά ακόμα όλα είναι ρευστά για να πει κανείς ότι διαφαίνεται ανάκαμψη».

Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, κλυκδωνίζεται εδώ και ένα χρόνο και απαιτείται αύξηση της κατανάλωσης προκειμένου να σημειωθεί βελτίωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση των νοικοκυριών αποτελεί τα 2/3 της ιταλικής οικονομίας.

Οι τιμές καταναλωτικών αγαθών, έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος πέντε μηνών τον Αύγουστο, ενώ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4%, υπερδιπλάσιος από τον πληθωρισμό της Γερμανίας.

Το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μόλις κατά 0,2%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2002, καθώς μειώθηκαν οι δαπάνες των καταναλωτών και οι εταιρείες ανακάλεσαν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις.