Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 22:25

Ν. Καραμούζης: Καταστροφικές οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ

Για καταστροφικές συνέπειες προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, Νικόλαος Καραμούζης σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στη διάρκεια φόρουμ, με θέμα «Σύγχρονα Εργαλεία Χρηματοδότησης και Πλαίσια Ανάπτυξης Νέων Καινοτόμων Επιχειρήσεων», στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.

Για καταστροφικές συνέπειες προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, Νικόλαος Καραμούζης σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στη διάρκεια φόρουμ, με θέμα «Σύγχρονα Εργαλεία Χρηματοδότησης και Πλαίσια Ανάπτυξης Νέων Καινοτόμων Επιχειρήσεων», στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι «δεν πρέπει να δοκιμάζουμε συνεχώς τις αντοχές των διεθνών αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων μας, η κατανόηση, υπομονή και ανοχή των οποίων φαίνεται ότι εξαντλείται».

Αναφερόμενος την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι παρά τα μέτρα που ανακοινώνονται εδώ και 18 μήνες η Ελλάδα ζει σήμερα στην κορύφωση της κρίσης, με το απαιτούμενο ύψος χρηματοοικονομικής στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ να αυξάνεται και με όλους, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, να είναι «δυσαρεστημένοι ή εξοργισμένοι». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, κανένας δεν αναγνωρίζει καμία από τις θετικές πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα που «όντως έχουν πραγματοποιηθεί», όπως είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG τόνισε ότι η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για όλες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι για την έξοδο από την κρίση, θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να επενδύσουμε ως οικονομία και κοινωνία σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται σε: ιδιωτικό τομέα, οικονομική εξωστρέφεια, ανοικτές και ανταγωνιστικές αγορές, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό και θεσμικό νομικό και φορολογικό πλαίσιο φιλικό στο επιχειρείν, συρρίκνωση των κρατικών δραστηριοτήτων και του «σπάταλου και αντιπαραγωγικού» κράτους και «μακριά από την κουλτούρα του κρατισμού και την αντιπαραγωγική λογική της».

Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank EFG, παρατήρησε ότι για να έχει πλήρη επιτυχία το εγχείρημα και να μπορέσει το νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να χρηματοδοτήσει σε καινοτομία και ανάπτυξη θα πρέπει αφενός μεν να ενισχυθεί η ρευστότητα, αλλά και να να βγει η Ελλάδα από το λήθαργο και να διαμορφώσει σταδιακά και μεθοδικά τις προοπτικές εκκίνησης ενός ενάρετου κύκλου ανάπτυξης.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι με τις σημερινής συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική τραπεζική αγορά δεν είναι δεδομένη και διαθέσιμη η απαιτούμενη τραπεζική συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων του, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την παροχή αποδεκτών εγγυήσεων ή και εξασφαλίσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε η τελευταία να παράσχει στις τράπεζες την απαιτούμενη ρευστότητα, που θα πρέπει αποκλειστικά και στοχευμένα να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΕΤΕΑΝ.

Παράλληλα, ο ίδιος κατέθεσε και δυο άλλες προτάσεις, με την πρώτη να αφορά, οι μεγάλες ελληνικές Τράπεζες να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία δημιουργίας ανεξάρτητης ιδιωτικής εταιρίας Venture Capital, με βασικό στόχο τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και τη χρηματοδότηση νέων ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε καινοτομία, νέες τεχνολογίες και οικονομική εξωστρέφεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ