Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Τζούλιο Τρεμόντι με κινεζική αντιπροσωπεία, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό οτιδήποτε για το περιεχόμενο της συνάντησης.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Τζούλιο Τρεμόντι με κινεζική αντιπροσωπεία, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό οτιδήποτε για το περιεχόμενο της συνάντησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, κατά τη συνάντηση η Ιταλία φέρεται να ζήτησε την αγορά «σημαντικού μέρους» του ιταλικού χρέους από την Κίνα.
Επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, το Reuters μετέδωσε ότι η κινεζική αντιπροσωπεία περιλάμβανε και αρμόδιους για θέματα επενδύσεων σε σταθερό εισόδημα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους της Ιταλίας, μεταξύ των μελών της κινεζικής αποστολής ήταν ο επικεφαλής της China Investment Corp. Lou Jiwei, καθώς και ο εντεταλμένος εκπρόσωπος του Πεκίνου σε ζητήματα επενδύσεων και τίτλων σταθερής απόδοσης.
Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλείται η Wall Street Journal (WSJ) δεν είναι σαφές αν οι σινο-ιταλικές συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μεγάλες αγορές ιταλικών ομολόγων από το Πεκίνο. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι και το 2010 οι Κινέζοι προτίθεντο να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, χωρίς ωστόσο να γίνει πράξη κάτι τέτοιο.
Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο επιβεβαίωσε σήμερα την εμπιστοσύνη της στο ευρωπαϊκό νόμισμα. «Η Κίνα έχει εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο ευρώ», ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γιού Ζιάνγκ και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη θα παραμείνει μια αγορά επενδύσεων για την Κίνα».
Πάντως, η ασιατική χώρα δεν έχει δώσει καμία ένδειξη, μέχρι στιγμής, σχετικά με το πιθανό ύψος της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και σχετικά με τη στήριξη που ενδεχομένως να προσφέρει στα ευρωπαϊκά κράτη με προβλήματα χρέους.
«Θα θέλαμε να επεκτείνουμε τη χρηματοδοτική συνεργασία μας, την οικονομική αλλά και τις επενδύσεις μας στην Ευρώπη», αρκέστηκε να δηλώσει η εκπρόσωπος.
Πρόσφατα ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε πως η χώρα του διατηρεί την εμπιστοσύνη της στο ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κίνα έχει τοποθετήσει περίπου το ένα τέταρτο των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων, σε περιουσιακά στοιχεία με νόμισμα αναφοράς το ευρώ.