Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 14:34

Κτηματολόγιο Α.Ε.: Κάτω από 2% οι ενστάσεις στα στοιχεία κτηματογραφήσεων

Δεν ξεπερνούν το 1,90% οι αιτήσεις διόρθωσης στα κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης των νέων κτηματογραφήσεων που ολοκληρώθηκε για τους κατοίκους εσωτερικού σε 16 περιοχές της χώρας σταδιακά έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2011.

Δεν ξεπερνούν το 1,90% οι αιτήσεις διόρθωσης στα κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης των νέων κτηματογραφήσεων που ολοκληρώθηκε για τους κατοίκους εσωτερικού σε 16 περιοχές της χώρας σταδιακά έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2011.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία υποβλήθηκαν περίπου 17.800 αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις σε σύνολο 938.000 δικαιωμάτων, δηλαδή ποσοστό περίπου 1,90%.

Σύμφωνα με την Κτηματολόγιο Α.Ε., ο μικρός αριθμός αιτήσεων διόρθωσης/ ενστάσεων πιστοποιεί την υψηλή ποιότητα του έργου που επιτελέστηκε από τα στελέχη της εταιρείας και τους ιδιώτες μελετητές, αποτέλεσμα της μεγάλης εμπειρίας που έχει αποκτηθεί, αλλά και του υψηλού επιπέδου προδιαγραφών και ελέγχων του έργου.

Οι πολίτες που υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης/ ένσταση θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την πορεία της αίτησής τους, μετά την λήξη της αντίστοιχης προθεσμίας από τους κατοίκους εξωτερικού και εντός του επόμενου 6μήνου. Για την ενημέρωσή τους σχετικά με την αποδοχή ή μη της αιτήσεώς τους οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Ειδικά, στην περίπτωση που η Επιτροπή Ενστάσεων πρέπει να επιληφθεί του αιτήματος διόρθωσης ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί έγκαιρα από το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να προβεί σε ειδικότερες ενέργειες.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι διορθώσεις θα πραγματοποιηθούν από το Γραφείο Κτηματογράφησης και οι ενδιαφερόμενοι πλέον θα λάβουν γνώση μετά την έναρξη λειτουργίας του αντίστοιχου Κτηματολογικού Γραφείου, με την αποστολή Βεβαιώσεων Πρώτων Έγγραφών στις διευθύνσεις επικοινωνίας που έχουν δηλώσει.

Υπενθυμίζεται ότι στις συγκεκριμένες και μόνο περιοχές είναι πλέον υποχρεωτική η επισύναψη Πιστοποιητικού Υποβολής Δήλωσης σε κάθε συναλλαγή που αφορά στα ακίνητα της περιοχής. Το Πιστοποιητικό εκδίδεται από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και οι συμβολαιογράφοι πρέπει να το ζητούν υποχρεωτικά κατά τη σύνταξη των συμβολαίων. Είναι επίσης υποχρεωτικό και σε κάθε συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου που αφορά σε ακίνητο και στην καταχώριση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας στο Υποθηκοφυλακείο.

Οι πολίτες των 16 περιοχών εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων, αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος καθώς και εκπρόθεσμης δήλωσης. Η προθεσμία για τις αιτήσεις αυτές λήγει την 31/01/2012.