Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 18:58

ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας: Δράση για δημιουργία clusters

Νέα δράση με αντικείμενο τη «Δημιουργία καινοτομικών επιχειρήσεων - Ένα ελληνικό προϊόν, Μια αγορά: ο Πλανήτης» ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στόχος, είναι η δημιουργία καινοτομικών συστάδων (clusters) επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών σε τομείς με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας τη χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 17 Οκτωβρίου.

Οι καινοτομικές συστάδες είναι ομάδες ανεξάρτητων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο τομέα και γεωγραφική περιοχή, με σκοπό την ενθάρρυνση της καινοτομίας μέσω των ισχυρών αλληλεπιδράσεων, της από κοινού χρήσης πόρων και της ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας. Χαρακτηριστικά τέτοιων συστάδων, είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η ένταση γνώσης, η γεωγραφική τους συγκέντρωση και ο ισχυρός προσανατολισμός τους σε εξαγωγές.

Η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο αποτελεί η νέα πρόσκληση που είναι ανοικτή σε όλους τους θεματικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας. Θα δοθεί έμφαση στους τομείς: Υλικά και Χημικά, Αγροβιοτεχνολογία και Τρόφιμα, Πληροφορική, Επικοινωνίες και Υπηρεσίες έντασης γνώσης, Υγεία και Βιοϊατρική, Ενέργεια και Περιβάλλον. Tα επιχειρηματικά δίκτυα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις, από τις οποίες τουλάχιστον οκτώ να είναι μικρομεσαίες και επίσης να συμμετέχει έστω ένας εγχώριος ερευνητικός ή ακαδημαϊκός φορέας.

Σε δεύτερο στάδιο, οι προτάσεις που θα κριθούν αξιόλογες, θα κληθούν να υποβάλουν πλήρη επιχειρηματικά και χρηματοδοτικά σχέδια για συγκεκριμένες δραστηριότητες στο πλαίσιο της προώθησης της καινοτομικής τους δραστηριότητας. Η ΓΓΕΤ θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα χρηματοδοτήσει τη Φάση Πιλοτικής Λειτουργίας αυτών με τις μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας. Η δράση εντάσσεται στο ΕΠΑΝ ΙΙ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την Φάση Πιλοτικής Λειτουργίας, από κοινού με τα πέντε ΠΕΠ μεταβατικής στήριξης του ΕΣΠΑ (στόχου 2).

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται έως τις 17 Οκτωβρίου στα αγγλικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://apps.gov.gr/minedu/clusters. Στη συνέχεια, έως τις 24 Οκτωβρίου θα υποβληθεί ένα αντίγραφο της πρότασης στην ελληνική γλώσσα, σε έντυπη μορφή, στο πρωτόκολλο της ΓΓΕΤ.