Τον περιορισμό των κρατικών χρεών ζήτησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, μια ημέρα μετά από την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ανακοίνωσε πως το Πεκίνο θα κάνει περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη και εξέφρασε την πρόθεση της Κίνας να «συμβάλλει περισσότερο σε μια ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη».
Την πρόθεση της Κίνας να «συμβάλλει περισσότερο σε μια ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ουέν Τζιαμπάο σε ομιλία του σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στην πόλη Νταλιάν.
Ο Ουέν Τζιαμπάο σημείωσε πως το Πεκίνο προτίθεται να κάνει περισσότερες επενδύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να αποτραπεί η περαιτέρω διόγκωση των κρατικών χρεών και να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις χρέους.
Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους και αυτό προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές, ανέφερε.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τονώσει την εμπιστοσύνη και να βελτιώσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει πλήρως.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να περιορίσει τον πληθωρισμό και δεσμεύτηκε πως θα ακολουθηθεί μια σφικτή οικονομική πολιτική.
Η Κίνα θα εφαρμόσει αυστηρή νομισματική πολιτική γα να περιορίσει τον πληθωρισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μην τρωθεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
«Θα διατηρήσουμε τα συνολικά επίπεδα τιμών σταθερά και θα αποτρέψουμε μεγάλες διακυμάνσεις στην οικονομική ανάπτυξη», παρατήρησε ο Κινέζος πρωθυπουργός.
Ο πληθωρισμός στην Κίνα μειώθηκε σε 6,2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από 6,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο και αποτελούσε το υψηλότερο ποσοστό την τελευταία τριετία.
Ο Ουέν Τζιαμπάο διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση για να διατηρήσει την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία δεν έχουν επηρεάσει τα στέρεα βασικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Κίνας.
Εκτίμησε ότι «η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα πάρει πολύ καιρό και θα είναι κοπιώδης και περίπλοκη». Όπως είπε, «τα ποσοστά της ανεργίας στις μεγαλύτερες οικονομίες συνεχίζουν να είναι υψηλά, και οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις».