Στο 16,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 15,9% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 11,8% που είχε διαμορφωθεί το αντίστοιχο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. Αύξηση των ανέργων κατά 36,5% σε σχέση με πέρυσι.
Στο 16,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 15,9% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 11,8% που είχε διαμορφωθεί το αντίστοιχο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 4.156.336 άτομα και των ανέργων σε 810.821.
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2,3% και κατά 36,5%, αντίστοιχα.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (20,0%) είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (13,7%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (32,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 38,3%.
Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (34,5%), ενώ ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (24,9%) και οι απόφοιτοι ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (19,0%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (9,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (11,6%).
Από το σύνολο των ανέργων, το 90,1% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 50,2% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 42,1% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.
Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 24,6% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 50,9%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (18,0% έναντι 16,2%). Επίσης, το 73,0% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,8%.
Σε επίπεδο Περιφέρειας, το υψηλότεροο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 23,1% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 20,7%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 13,1% και στη Κρήτη με 13,4%.
ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση και η τρόικα λεηλατούν την κοινωνία
Δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα νέα στοιχεία για την ανεργία απηύθυνε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ.Στρατούλης.
«Η ανεργία σπάει το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά ρεκόρ και προσεγγίζει ή και ξεπερνά τα ποσοστά των αρχών της δεκαετίας του 60, όταν είχαμε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα ανέργων από τη χώρα μας προς το εξωτερικό», παρατήρησε.
Τόνισε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτέλεσμα, όπως είπε, «των κατεδαφιστικών κοινωνικά και οικονομικά πολιτικών της κυβέρνησης και της τρόικας που παράγουν βαθειά ύφεση, ανέργους και φτωχούς με κύρια θύματα τους νέους που σχεδόν 1 στους 2 είναι άνεργος και αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να βρουν δουλειά».
«Η κυβέρνηση και η τρόικα καταστρέφουν συστηματικά την παραγωγική υποδομή της χώρας μας, λεηλατούν την κοινωνία και φέρνουν την ανεργία, την ανέχεια και την απελπισία σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, υλοποιώντας το όνειρο του Πρωθυπουργού, που αποτελεί εφιάλτη για την κοινωνία, να εργάζεται μόνο ένας σε κάθε ελληνικό σπίτι και οι υπόλοιποι να είναι άνεργοι», πρόσθεσε.