Την απόφασή της να κλείσει μια για πάντα το κεφάλαιο «πυρηνικά» ανακοίνωσε η Siemens διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της Πέτερ Λέσερ.
Την απόφασή της να κλείσει μια για πάντα το κεφάλαιο «πυρηνικά» ανακοίνωσε η Siemens διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της Πέτερ Λέσερ.
«Στο εξής, δεν θα δραστηριοποιούμαστε στη διαχείριση της κατασκευής ή της χρηματοδότησης πυρηνικών εργοστασίων», ξεκαθάρισε ο Λέσερ σε συνέντευξή του στον Spiegel. «Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε για εμάς. Από εδώ και πέρα θα παρέχουμε μόνο συμβατικό εξοπλισμό, όπως τουρμπίνες ατμού». Διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε εξοπλισμό και τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εγκαταστάσεις άνθρακα ή φυσικού αερίου.
Στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής του Μαρτίου στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η Γερμανία διέκοψε τη λειτουργία ορισμένων πυρηνικών της αντιδραστήρων. Έγινε επίσης η πρώτη βιομηχανική δύναμη που εγκρίνει νόμο, βάσει του οποίου θα εγκαταλείψει πλήρως την πυρηνική ενέργεια έως το 2022. Ο Λέσερ υποστήριξε ότι η απόφαση της Siemens είναι η απάντησή της «στην ξεκάθαρη τοποθέτηση της γερμανικής κοινωνίας και πολιτικής υπέρ της απομάκρυνσης από την πυρηνική ενέργεια».
Το 2009, ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για συνεργασία με τη ρωσική Rosatom στον κλάδο των πυρηνικών αντιδραστήρων. Με την απόφαση της Siemens ωστόσο, η συμφωνία αυτή ακυρώνεται. «Οι δύο όμιλοι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για μια συνεργασία, όμως αυτό θα γίνει σε κάποιον άλλο τομέα», είπε ο Λέσερ.
Σημειώνεται ότι η Siemens βρίσκεται πίσω από την ανέγερση και των 17 πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τη στροφή της κυβέρνησης Μέρκελ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «πρότζεκτ του αιώνα». Εκτίμησε επίσης ότι ο στόχος του Βερολίνου για κάλυψη του 35% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ έως το 2020 είναι εφικτή.
Ενεργειακές «ανακατατάξεις»
Η Γερμανία δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που επαναξιολόγησε την ενεργειακή της στρατηγική μετά από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία. Το Μάιο, η κυβέρνηση της Ελβετίας πρότεινε σταδιακό κλείσιμο των αντιδραστήρων, ενώ τον Ιούνιο, οι Ιταλοί ψήφισαν σε ποσοστό 94% «όχι» στην ανέγερση νέων πυρηνικών σταθμών. Στο δημοψήφισμα μετείχε το 55% του εκλογικού σώματος, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα δεσμευτικό.
Η νέα επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας πάντως εκτίμησε σε πρόσφατες δηλώσεις της ότι η πυρηνική ενέργεια θα συνεχίσει να έχει μια θέση στον ενεργειακό χάρτη, «εάν θέλουμε πραγματικά να κινηθούμε προς την κατεύθυνση ενός κόσμου με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».