Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 16:21

ΣΕΒ: Εθνική ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις

Εθνική ανάγκη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατά την τοποθέτησή του στo συνέδριο του Εconomist. Αποφεύγοντας τις μεταρρυθμίσεις δεν κοροϊδεύουμε τους δανειστές μας, αλλά τους εαυτούς μας, παρατήρησε και εκτίμησε πως η χώρα μπορεί να σωθεί αρκεί να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να αλλάξει.

Εθνική ανάγκη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατά την τοποθέτησή του στo συνέδριο του Εconomist. Αποφεύγοντας τις μεταρρυθμίσεις δεν κοροϊδεύουμε τους δανειστές μας, αλλά τους εαυτούς μας, παρατήρησε και εκτίμησε πως η χώρα μπορεί να σωθεί αρκεί να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να αλλάξει.

Η Ελλάδα, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Δασκαλόπουλος, είναι μια χώρα που νοσεί βαριά και βρίσκεται σε μια κρίση με αβέβαιη έκβαση και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση μιας ριζικής αλλαγής που ισοδυναμεί με ανάγκη εθνικής επιβίωσης.

Αφού αναφέρθηκε στη μείωση του ελλείμματος κατά κατά 5 μονάδες μέσα σ’ ένα χρόνο, επίτευγμα, όπως είπε, το οποίο συστηματικά υποβαθμίζεται και αποσιωπάται, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε πως η δημοσιονομική προσαρμογή από μόνη της δεν φέρνει την αλλαγή. «Η πραγματική αλλαγή θα προέλθει μέσα από τις διαρθρωτικές ανατροπές αυτών των στρεβλώσεων και αναχρονισμών που έχουν καθηλώσει την ελληνική οικονομία για δεκαετίες τώρα» και χωρίς αυτές τις ανατροπές οι θυσίες των πολιτών θα αποδειχθούν μάταιες, υπογράμμισε, καταλογίζοντας συνειδητή ολιγωρία στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνολικά, η οποία όμως «μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το εθνικό μας μέλλον».

Στο σημείο αυτό ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε εθνική ανάγκη τις απαιτούμενες αλλαγές, οι οποίες όπως επεσήμανε, διασφαλίζουν πρώτιστα το μέλλον των Ελλήνων πολιτών και όχι τα συμφέροντα των δανειστών μας.

«Αποφεύγοντας αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν κοροϊδεύουμε τους δανειστές και εταίρους μας, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και μεγιστοποιούμε, έτσι, το κόστος της αλλαγής και τις πιθανότητες της αποτυχίας μας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ για να προσθέσει στη συνέχεια: .

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ο τόπος κατέληξε ν’ αντιμετωπίζεται με τεράστια δυσπιστία τόσο από τους εκπροσώπους όσο και από την κοινή γνώμη των χωρών της Ευρώπης. Μια δυσπιστία που μπορεί να είναι δικαιολογημένη σε ό,τι αφορά τους στεγνούς αριθμούς της προόδου, αλλά καταντά προσβλητικά απαξιωτική όταν εκφράζεται με γενικεύσεις, στερεότυπα και αφορισμούς. Ωστόσο όπως εκτίμησε, το στοίχημα για την Ελλάδα δεν έχει χαθεί, καθώς το έλλειμμα που παρατηρείται στην πολιτική, αντισταθμίζεται από ένα δυναμικό πλεόνασμα που υπάρχει, και μπορεί ν’ αναζητηθεί, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην πρόταση για ένα ένα «εθνικό μετα-μνημόνιο» που «μπορεί να μας βγάλει από την κρίση» και να «αποτελέσει ένα πρόσφορο πεδίο για μια εφαρμοσμένη πολιτική και κοινωνική συναίνεση που θα έθετε τον νέο αναπτυξιακό ορίζοντα του τόπου, υπεράνω των κομματικών και συντεχνιακών εγωισμών».

«Περιμένουμε ακόμη να δούμε αν οι υπεύθυνες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος είναι σε θέση να υιοθετήσουν έμπρακτα έστω μέρος αυτών των προτάσεων, αποδεικνύοντας έτσι τη μεταρρυθμιστική τους ετοιμότητα», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εκτιμώντας πως η χώρα μπορεί να σωθεί αρκεί να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να αλλάξει.