Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 18:58

ΤτΕ: Υποχώρηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο επτάμηνο

Στο 6% του ΑΕΠ υποχώρησε το έλλειμμα του ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο επτάμηνο Ιανουάριο – Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο 6% του ΑΕΠ υποχώρησε το έλλειμμα του ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο επτάμηνο Ιανουάριο – Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Ιουλίου το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών εμφανίζει μείωση κατά 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι υποχωρώντας στα 14,1 δισ. ευρώ. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση που εμφανίζουν οι εξαγωγές, καθώς και την μικρή άνοδο του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών.

Πιο αναλυτικά, το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά περίπου 7% λόγω της μείωση του εμπορικού ελλείμματος (εκτός πλοίων και καυσίμων κατά 2,2 δισ. ευρώ και το περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 210 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων να αυξηθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα οι εισπράξεις από τις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές εμφάνισαν μείωση κατά 7,3%.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, το τουριστικό συνάλλαγμα εμφάνισε στο επτάμηνο αύξηση κατά 14% φθάνοντας τα 5,4 δισ. ευρω.

Στον αντίποδα,μείωση κατά 11,8% εμφάνισε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα (έσοδα από μεταφορικές υπηρεσίες). Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών να εμφανίσει αύξηση στα 7,3 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

Διεύρυνση του ελλείμματος κατά 273 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, καταγράφεται στο Ισοζύγιο εισοδημάτων, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,3%.

Το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1.056 δις. ευρώ, δηλ. κατά 12 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) αυξήθηκαν κατά 132 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψαν τις καθαρές μεταβιβαστικές πληρωμές ύψους 118 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 564 εκατ. ευρώ, έναντι 801 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως την μείωση των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι καθαρές ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό στα 648 εκατ. ευρώ έναντι 806 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 656 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 679 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010). Ειδικότερα, η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 634 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου οι ρευστοποιήσεις ομολόγων από ξένους επενδυτές έφθασαν τα 14,7 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθαρή εκροή 9,4 δις .ευρώ από 6,2 δις ευρώ πέρυσι.

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 24,5 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 21,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο του 2010) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 31,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβερνήσεως ανήλθε σε 32,1 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος ακαθάριστος δανεισμός βάσει του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 33,4 δισ. ευρώ.