Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 17:47

ΥΠΟΙΚ: Αμετάκλητη εθνική επιλογή η συμμετοχή στο ευρώ

Αμετάκλητη εθνική επιλογή χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Κυβερνητική σύσκεψη την Τετάρτη. Reuters: Μετά την επιστροφή της τρόικας η συμφωνία για τη δόση.

Αμετάκλητη εθνική επιλογή χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε μπορεί, λόγω του μεγέθους της, να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι οικονομικές δομές της χώρας συνιστούν ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πάντως τη βούληση της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει οριστικά «με την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας».

Tα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ διέψευσε νωρίτερα σήμερα και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας. «Δεν έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα. Σαφώς όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος της τηλεδιάσκεψης

Ολοκληρώθηκε εν τω μεταξύ ο δεύτερος γύρος της τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας και εντός ολίγου αναμένεται ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνέλεξαν από το πρωί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία που ζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση, και θεωρείτο πιθανό, οι δύο πλευρές να οριστικοποιήσουν τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τον στόχο του ελλείμματος.

Στην περίπτωση αυτή, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και την εκπόνηση της σχετικής αναφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέτρα που ζητεί η τρόικα αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες. Αναφορικά με το σκέλος των εσόδων, στο τραπέζι των συζητήσεων, φαίνεται πως έχουν πέσει τόσο ή νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στο σκέλος των δαπανών, εξετάζεται η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.ά.

Tην ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στους δανειστές της χώρας, ξεκαθαρίζουν ότι για να οριστικοποιηθεί η όποια συμφωνία για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Με δηλώσεις τους στο Reuters, οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι μετά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη απόψε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας θα υπάρξουν και νέες επαφές, προτού η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της έκτης δόσης τον επόμενο μήνα.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης.

Κυβερνητική σύσκεψη την Τετάρτη στη Βουλή

Οπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού δεν αναφέρεται το αντικείμενο της σύσκεψης, όμως σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά τα αποτελέσματα των τηλεδιασκέψεων του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα για τα νέα μέτρα, με στόχο την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Ύφεση 5% το 2011

Στην έκθεση του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ακόμη βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα φέτος και τον επόμενο χρόνο, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ύφεση στο -5% το 2011 και στο -2% το 2012.

Πάντως, ο αντιπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα φάνηκε τη Δευτέρα ακόμα πιο απαισιόδοξος, δηλώνοντας ότι το ελληνικό ΑΕΠ ενδέχεται να συρρικνωθεί 5,5% φέτος με την ύφεση να συνεχίζεται και το 2012, για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Επιπλέον, το Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το ανώτατο επίπεδο του δημόσιου χρέους στο 189% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του 172%, που ανέφερε στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι έλαβε υπόψη του τις λογιστικές αναπροσαρμογές: αναθεωρήσεις στοιχείων για προηγούμενα έτη, "καλύτερη ενημέρωση για τις υπερημερίες πληρωμών" του κράτους και τα νέα δεδομένα για τις συμβάσεις που συνήψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (τα "swaps").

Η πρόβλεψη για το 2011 παρέμεινε αμετάβλητη στο 166% του ΑΕΠ. Αλλά αυτές για τα επόμενα έτη μετά το 2012 έχουν τροποποιηθεί αναλόγως: 188% το 2013 (έναντι 170% τον Ιούνιο), 179% το 2014 (έναντι 160%) και 165% το 2015 (έναντι 146%).

Το Ταμείο, ωστόσο διευκρίνισε, ότι αυτό δεν αλλάζει τις απόψεις του για τη χώρα, με την οποία συζητά από το τέλος Αυγούστου τους όρους πληρωμής της έκτης δόσης του δανείου των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που της έχει χορηγήσει το Μάιο του 2010. «Οι μακροοικονομικές, νομισματικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2011 και οι μεσοπρόθεσμες είναι σύμφωνες με εκείνες που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος, που υποστηρίζεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ» σύμφωνα με το Ταμείο.

ΔΝΤ: Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν την Ελλάδα

Την απόλυτη δέσμευσή της να παραμείνει στην ευρωζώνη έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε παράλληλα ότι και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν και αυτές δεσμευθεί να διασφαλίσουν της ακεραιότητα του ευρώ.

«Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν τη χώρα όσο αυτή βοηθάει τον εαυτό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.