Υπεραμύνεται των ενεργειών της αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα του 2009 η Eurostat, απορρίπτοντας τις καταγγελίες του αποπεμφθέντος μέλους του δ.σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωής Γεωργαντά για διόγκωση του ελλείμματος.
Υπεραμύνεται των ενεργειών της αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα του 2009 η Eurostat, απορρίπτοντας τις καταγγελίες του αποπεμφθέντος μέλους του δ.σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωής Γεωργαντά για διόγκωση του ελλείμματος.
Σε ανακοίνωση του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα σημειώνεται πως «το συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 είχε διογκωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ υπό την πίεση της Eurostat».
Λόγω της σοβαρότητας αυτών των κατηγοριών και της σημασίας αυτών των στοιχείων, η Eurostat στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι οι στατιστικές και θεσμικές αδυναμίες όσον αφορά τη συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων είχαν περιγραφεί με σαφήνεια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010. Μετά την έκθεση αυτή, ιδρύθηκε η ΕΛΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη στατιστική αρχή, δυνάμει ενός νέου ελληνικού νόμου για στατιστικά ζητήματα.
Όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας (Ecofin), η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat επεξεργάστηκαν κοινό σχέδιο δράσης για τις στατιστικές. Υλοποιώντας μία από τις πρώτες προτεραιότητες του εν λόγω σχεδίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων. Η Eurostat διεξήγαγε αρκετές μεθοδολογικές επισκέψεις στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Τα πορίσματα αυτών των επισκέψεων, με τα οποία εντοπίζονται οι κύριοι τομείς των εργασιών που έχουν γίνει, έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Eurostat.
Έκτοτε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών - ESA 95), κάτι που όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους. "Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat στα δελτία τύπου του Νοεμβρίου 2010 και του Απριλίου 2011. Τούτο είναι ένδειξη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα της αξιοπιστίας. Η συνέχιση της υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ελληνικού στατιστικού συστήματος" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Eurostat, έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων· τούτο επέτρεψε στην ΕΛΣΤΑΤ να παρέχει σε όλους τους χρήστες μια σταθερή βάση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αξιόπιστη στατιστική υποδομή, που στηρίζεται στις επαγγελματικές αρχές των επίσημων στατιστικών, είναι η προϋπόθεση για την ορθή λήψη αποφάσεων" τονίζεται στην ανακοίνωση.
Εισαγγελική παρέμβαση
Οι καταγγελίες της κ. Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα μπουν στο εισαγγελικό μικροσκόπιο. Κατόπιν χθεσινής εντολής του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, ο φάκελος της υπόθεσης και η σχετική διερεύνηση ανατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν ευσταθούν οι συγκεκριμένες καταγγελίες και εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα βάρος της εθνικής οικονομίας.
Εντός των ημερών, η κ. Γεωργαντά θα βρεθεί ενώπιον της εισαγγελέως προκειμένου να διατυπώσει και να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες της, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις που φέρεται να δέχτηκε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. από την Εurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή) προκειμένου με μη επιστημονικές μεθόδους να διογκωθεί το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4% ώστε να επιβληθούν στη χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα.
Συνυπολόγισε και τις δαπάνες των ΔΕΚΟ
Σύμφωνα, ειδικότερα, με την πανεπιστημιακό, η σχετική διόγκωση κατέστη εφικτή μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας. Οπως υποστηρίζει, η μέθοδος αυτή είναι αντίθετη στα οριζόμενα από την ίδια την Eurostat καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.
Σε παρεμφερείς καταγγελίες για το έλλειμμα είχε προβεί και ένα ακόμα μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μέσω υπομνήματός του στην Εισαγγελία.
Πρόκειται για το μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της Αρχής, Νίκο Λογοθέτη, ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από το προσωπικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.