Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με τη σοβαρή κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου του G20, η οποία αρχίζει την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με τη σοβαρή κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου του G20, η οποία αρχίζει την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.
Οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη καλούνται να αποδείξουν πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση, με φόντο τις δυσοίωνες προβλέψεις τις οποίες διατύπωσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ διαπιστώνει γενικευμένη οικονομική επιβράδυνση και απαισιόδοξες προοπτικές για τις δυτικές χώρες, ενώ «βλέπει» κίνδυνο νέας ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, εάν οι κυβερνήσεις δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Οι προβλέψεις αυτές απλώς επιβεβαιώνουν την τάση που έχει διαφανεί από το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι χαράσσοντες την πολιτική δεν έχουν στείλει μέχρι στιγμής ένα καθησυχαστικό μήνυμα, παρά την «ισχυρή και συντονισμένη» απάντηση που είχε υποσχεθεί στις 9 Σεπτεμβρίου η G7.
Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, το περασμένο Σάββατο στην Πολωνία, καθώς δεν κατόρθωσαν να ανακοινώσουν καμία νέα «θεραπεία» για τα προβλήματα της ευρωζώνης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους τις τελευταίες εβδομάδες ότι η ευρωζώνη πρέπει να βάλει τάξη στο εσωτερικό της, ελλείψει της οποίας η κρίση χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Τα βλέμματα των πλούσιων χωρών στρέφονται προς τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, και κυρίως προς την Κίνα, η οποία κατά τη γνώμη τους οφείλει να ενισχύσει την εσωτερική της ζήτηση αντί να συνεχίσει να βασίζεται στις εξαγωγές.
Η ομάδα Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) φθάνει στην Ουάσινγκτον αποφασισμένη να δείξει ότι έχει γίνει ένας συνομιλητής που δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Κατά την αυριανή σύνοδο της ομάδας Brics θα συζητηθούν τρόποι για την παροχή βοήθειας στην ευρωζώνη.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 θα συζητήσουν την παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, κανένα ανακοινωθέν δεν θα προκύψει από τις συνομιλίες αυτές.
Την Παρασκευή, θα διεξαχθεί η πρώτη υπουργική σύνοδος της Ομάδας των 20 αφιερωμένη στην ανάπτυξη των φτωχών χωρών. Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν η διατροφική ασφάλεια, τα προγράμματα υποδομών στην Αφρική και κυρίως ο φόρος επί των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τον οποίο υποστηρίζει το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά προς τον οποίο αντιτίθενται η Ουάσινγκτον και η Λονδίνο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters