Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 06:54

Αποκλείει στάση πληρωμών στην Ελλάδα ο Ρόμπεϊ

Η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί «διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί «διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Όπως ανέφερε, «οι κίνδυνοι της μετάδοσης, της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης, της εξόδου από την ευρωζώνη, είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορείς να πάρεις αυτό το ρίσκο».

Κλάους: «Δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός ευρωζώνης»

Την ίδια ώρα πάντως ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Σε συνέντευξή του στο CNBC ανέφερε πως μπορεί «εύκολα» να φανταστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία μπορεί να είναι «σχετικά απλή».

«Μπορώ να φανταστώ μια χώρα της ευρωζώνης να εγκαταλείπει την ευρωζώνη. Τεχνικά, διοικητικά, είναι δυνατόν», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θυμάμαι το πώς καταμερίσαμε την Κορόνα της Τσεχοσλοβακίας, την εποχή του χωρισμού ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Ο χωρισμός σε δύο νομίσματα υπήρξε μια διαδικασία σχετικά απλή τεχνικά».

Προέβλεψε ακόμη ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια μακρά περίοδο «οικονομικής στασιμότητας», εάν επιμείνει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην ευρωζώνη και νομίζω ότι η ευρωζώνη δεν είναι ικανή να (τα) λύσει... Θα υπάρξει οικονομική αποτελμάτωση για πολύ μεγάλο διάστημα στην Ευρώπη. Και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την μοίρα», υποστήριξε.

Εκκληση του Καναδού ΥΠΟΙΚ στην ΕΕ για επίλυση της ελληνικής κρίσης

Παράλληλα, επικρίσεις κατά της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάερτι. Επισήμανε μάλιστα τον κίνδυνο να ξεσπάσει κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εάν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει σωστά την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Ο Φλάερτι ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) θα εξετάσουν τα προβλήματα της Ελλάδας στην συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, σήμερα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) επίσης συζήτησαν σχετικά με την Ελλάδα στη συνάντησή τους στη Γαλλία νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Το υπ΄ αριθμόν ένα θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε αύριο (σήμερα) το βράδυ στο δείπνο -όπως κάναμε και στην Μασσαλία στην G7- είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, πρέπει να χειριστούν αυτό το ζήτημα σχετικά με την Ελλάδα», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Ο Φλάερτι σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να «προπορευθούν στο παιχνίδι» εάν επέλεγαν να αυξήσουν το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ από τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική- θα μπορούσε να στηρίξει την ευρωζώνη, πιθανώς αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, αν και παραμένει ασαφές εάν πρόκειται να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αυτό.

«Η G20 είναι μια ευρύτερη ομάδα, κάτι που είναι καλό γι΄ αυτή τη συζήτηση. Μπορεί να θελήσουμε οι χώρες της BRICS να λάβουν μέρος διαμέσου του ΔΝΤ», ανέφερε ο Φλάερτι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.