Εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς και επικίνδυνη, χαρακτήρισε την κατάσταση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μια ημέρα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων.
Εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς και επικίνδυνη, χαρακτήρισε την κατάσταση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μια ημέρα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων που έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις.
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την κρισιμότητα αυτή στο γεγονός ότι υπάρχει, όπως είπε, μια πολύ μεγάλη νευρικότητα στην Ευρωζώνη, στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στην παγκόσμια οικονομία.
Υποστήριξε μάλιστα ότι η νευρικότητα που υπάρχει σε μεγάλες χώρες, χώρες που ηγούνται της Ευρωζώνης, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, ξεσπάει επάνω μας, ενώ επανέλαβε πως η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή δεν έχει το πολιτικό και θεσμικό επίπεδο που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις.
Τόνισε, ωστόσο, πως «εμείς πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, πρέπει να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις, για να μην χρησιμοποιούνται επιχειρήματα ή άλλοθι εις βάρος μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε από τις αγορές και να ταπεινωνόμαστε, επειδή έχουμε τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα».
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι οι πολίτες υφίστανται πολύ μεγάλες θυσίες. Επισήμανε ότι «ο κόσμος - και δικαίως - νομίζει ότι η κρίση είναι αυτή που ζούμε, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, η μείωση των προοπτικών που έχουν τα νέα παιδιά», σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι η κρίση, αλλά «μια προσπάθεια πολύ σκληρή που κάνουμε να προστατευθούμε και να αποφύγουμε την κρίση».
Η κρίση, όπως είπε, «θα είναι η Αργεντινή του 2000. Δηλαδή, η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας».
«Αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μην ζήσουμε σκηνές που βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε, γιατί το θαύμα που θα σώσει τη χώρα βρίσκεται μέσα στο μυαλό και στα χέρια των Ελλήνων. Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση εάν με τη φράση ότι μπορεί να γίνουμε Αργεντινή του 2000 εκβιάζει τους πολίτες, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται, είναι περήφανος και δεν θέλει να ταπεινώνεται.
Επισήμανε επίσης ότι «όποιος λέει ψέματα στον ελληνικό λαό και επαναλαμβάνει πρακτικές του παρελθόντος, βλάπτει τη χώρα». «Ο υπερήφανος, λοιπόν, ελληνικός λαός που δεν μπορεί να εκβιάζεται από τις αγορές και που δεν μπορεί να θίγεται στην υπερηφάνειά του, πρέπει να ξέρει. Ξέρει και προσπαθεί. Δεν τον εκφράζουν τον λαό αυτοί που νομίζουν ότι μεσολαβούν και του προσφέρουν ένα συγκεκριμένο είδος πληροφόρησης», κατέληξε.
Κομισιόν: Ωρα για λεπτομερή εξέταση των νέων μέτρων
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε γνώση των πρόσθετων μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες. Επόμενο βήμα, πρόσθεσε, είναι η λεπτομερής εξέταση αυτών των ανακοινώσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι στόχος είναι να επανέλθει το κλιμάκιο των ελεγκτών στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να δούμε κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό».
Συνεδρίαση ΚΤΕ Οικονομικών ΠΑΣΟΚ
Το μεσημέρι συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και από τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, και, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων
Ατολμία, αδράνεια και αναβλητικότητα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, κατηγορώντας την ότι με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, «προκαλεί επιπλέον ύφεση, αυξάνει το έλλειμμα και την ανεργία και διώχνει τις επενδύσεις».
«Την ώρα που η κοινωνία δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ των τελευταίων σκληρών μέτρων, η κυβέρνηση προαναγγέλλει, με την ίδια προχειρότητα, νέα. Αντί, από την αρχή, να μειώσει δραστικά τις δαπάνες, περιορίζοντας το κράτος και κάνοντας το ταυτόχρονα λιγότερο γραφειοκρατικό και πιο αποτελεσματικό, επέλεξε τη βαριά φορολογία, που σε περίοδο ύφεσης δεν αποδίδει», υπογράμμισε.
Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Δήμας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα νέα μέτρα οφείλονται στην επιδείνωση της ύφεσης, που, όπως είπε, «η ίδια προκάλεσε με την πολιτική της».
Κάλεσε τέλος το οικονομικό επιτελείο να κινητοποιήσει μέτρα άμεσης ανάκαμψης, «για να αποτρέψει βαθύτερη ύφεση και περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομίας».
«Κυβέρνηση και τρόικα αδίστακτα και με σχέδιο ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έργο εξόντωσης των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων», παρατηρεί το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας πως «αποδεικνύεται ότι τα άγρια μέτρα δεν έχουν τελειωμό και δεν είναι προσωρινά».
Καλεί παράλληλα τους πολίτες «αποφασιστικά και ρωμαλέα» να σηκώσουν «το οργισμένο κύμα της οργανωμένης άρνησης πληρωμής κάθε μορφής χαρατσιού, της πάλης για την προστασία των εργατικών λαϊκών οικογενειών που είναι σε απόγνωση».
Βολές κατά του υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης, κατηγορώντας τον ότι «μια μέρα μετά τις χθεσινές του δηλώσεις, που συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατικής λειτουργίας, συνέχισε την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκβιασμού της κοινωνίας προειδοποιώντας μας πως θα γίνουμε Αργεντινή».
«Τι άλλο ετοιμάζει αυτή η άθλια κυβέρνηση; Να φορολογήσει όσους ζουν και αναπνέουν σε αυτή τη χώρα; Να αναστείλει άρθρα του συντάγματος και να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις;», διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.
«Πανικόβλητη και χαμένη στο διάστημα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ για τα νέα μέτρα τόνισε ότι λαμβάνονται «χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχο και χωρίς κανένα σχέδιο».
«Ο ελληνικός λαός ξύπνησε σήμερα το πρωί και πληροφορήθηκε από μία γραπτή ανακοίνωση για την οποία κανένας υπουργός δεν πήρε την ευθύνη, ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα τα οποία πέφτουν επί δικαίων και αδίκων», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.
Για την εργασιακή εφεδρεία υπογράμμισε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι εγκληματικό», καθώς, όπως σημείωσε «900.000 δημόσιοι υπάλληλοι νοιώθουν ανασφαλείς και 30.000 άνθρωποι μέσα σε εφτά μέρες πρέπει να βγουν σε εφεδρεία».
Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ πρότεινε να υπάρξει μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 2% στο μισθό κάθε δημοσίου υπαλλήλου, έτσι ώστε να μπορεί να προετοιμαστεί από την 1η Ιανουαρίου η εφεδρεία σωστά και αξιοκρατικά.
Για «ανευθυνότητα, προχειρότητα και αναλγησία» της κυβέρνησης που αποδεικνύεται από τον «καταιγισμό» των νέων μέτρων έκανε λόγο ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, σε δήλωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία και τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Η συνεχής ανατροπή στοιχειωδών δικαιωμάτων πρέπει, επιτέλους, να τερματιστεί», δήλωσε ο κ. Χατζησωκράτης και πρόσθεσε ότι «στη ζοφερή πραγματικότητα που οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση είναι αρνητικό να προστίθεται και η λαϊκιστική δημαγωγία μερίδας της αντιπολίτευσης».