Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τις μεγαλύτερες απώλειες, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, σημειώνει ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς το Ιράκ δεν δέχεται την έκδοση νέου ψηφίσματος από τον ΟΗΕ για τους όρους της επιθεώρησης των οπλοστασίων του, αυξάνοντας έτσι την ανησυχία για πολεμική σύρραξη.

Ο δείκτης έχανε 3,2% φθάνοντας στις 682,47 μονάδες και εμφάνιζε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 5 Αυγούστου, στις 11:51' π.μ. στη Σεούλ. Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου, θα αυξήσουν τον κόστος εταιρειών διϋλισης, όπως της SK Corp. και άλλων εταιρειών στη χώρα που καλύπτει όλες τις ανάγκες της από εισαγωγές πετρελαίου. Οι αγορές στη Ν. Κορέα επανέλαβαν τη συνεδρίασή τους μετά το κλείσιμο το Σαββατοκύριακο, λόγω εθνικής εορτής.

«Ο πόλεμος, ανησυχεί περισσότερο από ο,τιδήποτε και ενδέχεται να κρατήσει μακρυά από αγορές μετοχών του επενδυτές μέχρις ότου απομακρυνθεί εντελώς ο κίνδυνός του», ανέφερε ο Kim Seong Ki, ο οποίος διαχειρίζεται 330 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Chohung Investment Trust Management Co. στη Σεούλ, συμπληρώνοντας, ότι : «Οι ΗΠΑ φαίνεται να οδηγούν τα πράγματα σε πόλεμο».

Στις άλλες αγορές, στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times έχανε ποσοστό 0,8%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωνε η μετοχή της Wing Tai Holdings Ltd., μετά την ανακοίνωσή της ότι οι ζημίες της για ολόκληρο το έτος θα είναι μεγαλύτερες από τις περυσινές. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX έχανε ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος έξι εβδομάδων. Οι μετοχές της AMP Ltd., σημείωσαν απώλειες ρεκόρ, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, ότι, η θυγατρική της Pearl στη Μ. Βρετανία, χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια. Στην Ταϊβάν, ο TWSE υποχωρούσε κατά 1,2%. Τι μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εταιρειών με πλαστικά, όπως της Nan Ya Plastic Corp., μετά τη μεγαλύτερη υποχώρηση της τιμής των υλικών, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, τη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, σημείωναν απώλειες.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.