Σε συμφωνία κατέληξαν η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της διοίκησης του Οργανισμού, στο πλαίσιο σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μείωση των ωρών εργασίας, από 40 ώρες σε 35.
Σε συμφωνία κατέληξαν η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της διοίκησης του Οργανισμού, στο πλαίσιο σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΜΕ - ΟΤΕ, τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:
1. Μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5% δηλαδή από 40 ώρες στις 35, με μείωση αντίστοιχα των μισθών στο 11% μεσοσταθμικά την 3ετία, χωρίς πάγωμα ή κατάργηση των ωριμάνσεων (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπίδομα) και επαναφορά του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των ωρών εργασίας την 1/1/2015. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, οι μισθολογικές βαθμίδες θα είναι μειωμένες κατά 12% το 2012, κατά 11% το 2013 και κατά 10% το 2014 έναντι των σημερινών.
2. Δέσμευση της εταιρείας για μη προσφυγή σε εκ περιτροπής εργασία και για μη καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους για όσο διάστημα θα ισχύει η ως άνω μείωση.
3. Οσο διάστημα διαρκεί η ως άνω συμφωνία καμία μείωση μισθών από εξωγενή αίτια δεν θα υπάρξει.
Το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας.
Εκτός των παραπάνω σημείων σημειώθηκαν και άλλα θέματα, τα οποία θα εξειδικευθούν σε νομικά κείμενα και θα υπογραφούν με Ε.Σ.Σ.Ε.
«Βρήκαμε κοινό τόπο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη μείωση του κόστους προσωπικού χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε απολύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ΟΤΕ.
H ΓΣΕΕ χαιρετίζει και στηρίζει τη συμφωνία μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και ΟΤΕ, η οποία -όπως αναφέρει- ήταν αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Μια συμφωνία», συμπληρώνει, «που σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην εταιρεία».
«Σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία κυβέρνηση και τροϊκανοί προωθούν και νομοθετούν εφεδρείες, εκ περιτροπής εργασία και άλλα αντεργατικά μέτρα, τα συνδικάτα με τις δράσεις και τις αντιδράσεις τους, θωρακίζουν το θεσμό των ΣΣΕ και δίνουν λύσεις με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Deutsche Telecom και της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που προβλέπει μείωση ωραρίου με αντίστοιχη μείωση των μισθών για όλους τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, είναι ηθικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη», υποστηρίζει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης.
Εκτιμά επίσης ότι «η συμφωνία αυτή για την μείωση μισθών στον ΟΤΕ θα αποθρασύνει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να μην αφήσουν τίποτα όρθιο από μισθούς και εργασιακές σχέσεις, θα στερήσει το ελληνικό δημόσιο έσοδα από φόρους και τα ασφαλιστικά ταμεία από εισφορές, ενώ θα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης και στο βάθεμα της ύφεσης».