Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν κάνει αυτό που της ζητείται, δήλωσε χθες από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Αντόνιο Μπόρχες.
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν κάνει αυτό που της ζητείται, δήλωσε χθες από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Αντόνιο Μπόρχες.
«Αν οι Έλληνες κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», υπογράμμισε ο Μπόρχες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των ετήσιων συνελεύσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, τονίζοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι «να βάλουν στο τραπέζι τόσα χρήματα όσα είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία».
Υπογράμμισε πάντως πως απαραίτητος όρος για τη βοήθεια αυτή είναι να βάλει η Ελλάδα «το σπίτι της σε τάξη». «Αν κάνουν αυτό που πρέπει, πιστεύω ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης για όσο καιρό και για όσο σημαντικό ποσό χρειάζεται», ανέφερε ο Μπόρχες.
Όμως αν δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, συμπλήρωσε, τότε «αυτή η υποστήριξη μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα».
Σύμφωνα με τον Μπόρχες, μια χρεοκοπία θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά θα ήταν μικρότερης σημασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς δαπανηρό, αλλά δεν θα ήταν δραματικό», είπε.
Η Ελλάδα, ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα έχει πάντα «μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης» και ως εκ τούτου το να θεωρήσει κανείς ότι μια χρεοκοπία είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα «απέχει πολύ από την πραγματικότητα», υπογράμμισε.
Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ επιβεβαίωσε εξάλλου τις επιφυλάξεις του Ταμείου για μία από τις πτυχές του σχεδίου που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, η οποία αφορά στην εκούσια συμμετοχή των τραπεζών στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η συμμετοχή αυτή δεν θα πρέπει «ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν είμαστε σίγουροι, ή τουλάχιστον πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο σωστό δρόμο», κατέληξε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο