Τη στήριξη των ευρωπαίων στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση ζήτησε ο Πρωθυπουργός, σε ομιλία του σε συνέδριο Γερμανών βιομηχάνων, ζητώντας να πάψει η κακοφωνία στην ΕΕ και να σταματήσουν οι κριτικές σε βάρος της Ελλάδας. Οπως είπε, «οι Ελληνες πονάνε, αλλά υλοποιούν τις αλλαγές». Το απόγευμα συναντάται με την Αγκελα Μέρκελ.
Τη στήριξη των ευρωπαίων στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση ζήτησε ο Πρωθυπουργός, σε ομιλία του σε συνέδριο Γερμανών βιομηχάνων, ζητώντας να πάψει η κακοφωνία στην ΕΕ και να σταματήσουν οι κριτικές σε βάρος της Ελλάδας.
Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και απηύθυνε πρόσκληση στο ακροατήριό του να επενδύσει στη χώρα. Όπως είπε, η επένδυση στην Ελλάδα «δεν είναι μια επένδυση σε λάθη του παρελθόντος, αλλά μια επένδυση σε νέες κοινές επιτυχίες».
Αν και παραδέχθηκε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε «πολύ δυσάρεστη θέση», σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη πολλά και αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών, στα θετικά βήματα που παρατηρήθηκαν στον τουρισμό, καθώς και στις επενδύσεις ΑΠΕ (με τη δυνατότητα εξαγωγής ρεύματος στη Γερμανία).
Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες επενδύσεων που παρέχονται μέσω του προωθούμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ιδίως στους τομείς των υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια).
Επιμένοντας στην ανάγκη κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται να «ξαναεφεύρουμε την ΕΕ» και «να σταματήσει η κακοφωνία». «Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη που να καλύπτει τις ελπίδες όλων των πολιτών της», πρόσθεσε.
«Οι Έλληνες πονάνε αλλα υλοποιουν τις αλλαγές, δεν ζητάμε να μας χειροκροτήσετε, αλλά να σεβαστείτε τις προσπάθειές μας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι συνεχείς κριτικές είναι πολύ δυσάρεστες.
Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κρίση δυνατότητα, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά έχει κακό management. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δουλεύει για να σώσει την Ελλάδα και πως δεν τον ενδιαφέρει αν θα επανεκλεγεί. «Θέλω να σώσω την πατρίδα», υπογράμμισε.
ΚΚΕ: Τους προσκάλεσε να κερδοσκοπήσουν από τη δυστυχία του λαού
Για πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους Γερμανούς βιομηχάνους «να αξιοποιήσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά και τη δρομολογούμενη χρεοκοπία, κερδοσκοπώντας από τη δυστυχία του λαού», κάνει λόγο το ΚΚΕ. Σύμφωνα με το κόμμα, αυτό «δίκαια προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα των Γερμανών». Τέλος, το ΚΚΕ τονίζει ότι «το ελληνικό και το ξένο κεφάλαιο στη χώρα, οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν, ο ευρωμονόδρομος, έφεραν δεινά για το λαό». «Έφεραν την κρίση, τη χρεοκοπία», καταλήγει.
ΛΑΟΣ: Ο Πρωθυπουργός επαιτεί για επενδύσεις
«Ο κ. Παπανδρέου πήγε στη Γερμανία και επαιτεί για επενδύσεις», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. «Μα γιατί να έλθει ο Γερμανός επιχειρηματίας να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν γνωρίζει ότι πολύ σύντομα-και μέσω της BlackRock-θα μπορέσει να έλθει να λεηλατήσει όποια επιχείρηση θέλει;», διερωτήθηκε και κατέληξε: «Ίσως, δεν έχουμε καταλάβει ότι δεν μας βλέπουν ως φίλους, αλλά ως εύκολη λεία».
ΣΥΝ: Πρωθυπουργός και κυβέρνηση πρέπει να φύγουν
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να φύγουν πριν χρεοκοπήσουν οριστικά την κοινωνία και την οικονομία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, ενώ κάνει λόγο για εμμονή στην ίδια καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική». Ακόμη, αναφέρει ότι «συνεχίζει τον εκβιασμό σε βάρος του ελληνικού λαού, δίνοντας αυτή τη φορά διαπιστευτήρια στους Γερμανούς βιομηχάνους».
Στη συνέχεια, το κόμμα κάνει λόγο για «διάπραξη διπλού εγκλήματος» από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον Συνασπισμό, «από τη μία απομυζεί την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και από την άλλη δίνει “γη και ύδωρ” σε αυτούς που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της δημόσιας περιουσίας μέσα από ειδικές αφορολόγητες ζώνες και fast track διαδικασίες». Τέλος, τονίζει ότι «ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας».
Κρίσιμο ραντεβού με Μέρκελ
Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συναντάται με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2063077 . Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει και της ψηφοφορίας, την Πέμπτη, στο γερμανικό κοινοβούλιο επί του διευρυμένου μηχανισμού στήριξης.
Εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι η διεύρυνση του EFSF θα έχει περάσει από όλα τα κοινοβούλια το αργότερο τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια, είπε ο κ. Κότχαους, θα ασχοληθούμε με την 6η δόση, με το σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και εν συνεχεία με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Βασική προϋπόθεση όμως, επανέλαβε, να προηγηθεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας.
Την ίδια ώρα επιμένουν τα σενάρια για μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, αν και ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε κατηγορηματικά τα περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας».
Reuters: Στην Αθήνα την Τετάρτη η τρόικα
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Reuters -επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην ομάδα των επιθεωρητών ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ- μετέδωσε σήμερα ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη.
Ερωτηθείσα αν οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, η πηγή δήλωσε: «Ναι, η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι την Τετάρτη».
Σε χθεσινές δηλώσεις του πάντως, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή του κλιμακίου των ελεγκτών στην Ελλάδα, εκτιμώντας μόνο πως αυτό θα γίνει σύντομα.
Συγκεκριμένα, ο Αμαντέου Αλφταφάζ εκτίμησε μεν πως κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, διευκρίνισε όμως ότι οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων δεν θα ληφθούν στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Αλταφάζ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί μία τεχνική εργασία, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες δόσεις, με τη σύνταξη από την πλευρά της τρόικας της σχετικής «έκθεσης συμμόρφωσης». Η έκθεση αυτή, τόνισε, θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα ληφθεί η απόφαση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.
Συστάσεις για «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συζήτηση στο εξωτερικό σχετικά με την ανάγκη ενός μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από αυτό που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης συστήνουν μάλιστα την περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 50%, ενώ απευθύνουν έκκληση για περισσότερη στήριξη στις τράπεζες που κατέχουν μεγάλα ποσά ελληνικών ομολόγων.
Σε άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, οι οικονομολόγοι - μεταξύ των οποίων είναι «σοφοί» της γερμανικής κυβέρνησης, ένας σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, ένας οικονομολόγος του «σκιώδους» συμβουλίου της ΕΚΤ και ένας εκδότης της «Οικονομικής Ανασκόπησης του ΔΝΤ» - επισημαίνουν πως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την επίλυση της κρίσης χρέους δεν είναι επαρκείς.
«Οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το μισό της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων τους», τονίζουν, εξηγώντας πως τότε μόνο θα ήταν δυνατό για την Ελλάδα να μειώσει τα επίπεδα του χρέους της σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με τις δικές της δυνάμεις.
Οι συμφωνίες της 21ης Ιουλίου προβλέπουν περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 21%, μέσα από μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων που θα δίνει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο να εξοφλήσει τα χρέη της στις τράπεζες. Πολλοί παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς παραμένουν, ωστόσο, πεπεισμένοι ότι μια μεγαλύτερης κλίμακας αναδιάρθρωση χρέους είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν επίσης ότι χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη οι τράπεζες με μεγάλες συμμετοχές των ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών», αναφέρουν στο άρθρο τους.
«Eίναι απαραίτητο να βελτιωθεί η συνεργασία στη ζώνη του ευρώ και να αναπτυχθούν δυνατότητες για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τραπεζών και της κρίσης του χρέους, και να διασφαλιστούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη», τονίζουν οι οικονομολόγοι.
τΤο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι προειδοποίησε πάντως σήμερα ότι μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν άνευ προηγουμένου και θα είχε αντίκτυπο σε όλες τις χώρες.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η ευρωζώνη και το τραπεζικό σύστημα μπορούν να αντέξουν μια ελληνική χρεοκοπία, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ είπε με νόημα πως «αντίστοιχες απόψεις είχαν ακουστεί και πριν την (κατάρρευση της) Lehman Brothers».
«Αυτοί που τα λένε αυτά (ότι η χρεοκοπία μπορεί να γίνει ανεκτή) δεν έχουν ιδέα του πώς λειτουργεί η μετάδοση κρίσεων», επισήμανε ο Μπίνι Σμάγκι.