Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 17:22

Νέο μήνυμα Σόιμπλε

Νέο μήνυμα στη χώρα μας για τη δημοσιονομική της εξυγίανση έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Νέο μήνυμα στη χώρα μας για τη δημοσιονομική της εξυγίανση έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πρέπει να εξυγιάνουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται σε αυτή την κατεύθυνση αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επανέλαβε την αντίθεσή του, κάνοντας λόγο για ανόητη ιδέα, αφού, όπως υποστήριξε, θα οδηγούσε κάποιες χώρες στο να χάσουν την αξιολόγησή τους AAA.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας δηλαδή τη θέση που εξέφρασε την Παρασκευή ο κ. Σόιμπλε. Από το βήμα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) στο Βερολίνο νωρίτερα η κ. Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, καθώς η χώρα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το πρωί, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει πως η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ζήτησε τη στήριξη των ευρωπαίων στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Την επιστροφή της τρόικας ανακοίνωσε ο Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα ή την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Μιλώντας στην Ευρωβουλή ανέφερε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, επειδή διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες, στο θέμα της αποτίμησης των στοιχείων που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά». Πρόσθεσε όμως πως τώρα έχει επιτευχθεί μια σύγκλιση θέσεων πάνω σε αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί βέβαιη την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι «εφόσον οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα ολοκληρωθούν με επιτυχία και γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν, η 6η δόση θα πρέπει να εκταμιευθεί». Συμπλήρωσε ωστόσο, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται διοικητική αρωγή από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να προχωρήσει στις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την απαραίτητη συλλογή φόρων».