Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 18:45

Θεαματική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με εντυπωσιακή άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω προσδοκιών πως οι διαμορφωτές πολιτικής επεξεργάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Μετά τα απανωτά πλήγματα, πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι τράπεζες. Σημαντικά κέρδη και στη Wall Street.

Με εντυπωσιακή άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω προσδοκιών πως οι διαμορφωτές πολιτικής επεξεργάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Μετά τα απανωτά πλήγματα, πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα με άνοδο 4,3% στις 936,41 μονάδες, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη του εδώ και 16 μήνες. Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με άνοδο 4,02% στις 5.294,05 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο XETRA D στις 5.628,44 μονάδες, ενισχυμένος κατά 5,29% και στο Παρίσι ο CAC 40 με κέρδη 5,74% στις 3.023,38 μονάδες.

Tο κλίμα αισιοδοξίας στις κεφαλαιαγορές διαμόρφωσαν οι πληροφορίες για τις προτάσεις κατά της κρίσης χρέους που φέρεται να συζητήθηκαν κατά τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και του G20, με τους επενδυτές να προσδοκούν και κάποια δράση για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να πληγούν σε περίπτωση χρεοκοπίας κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.

Λίγο πριν τις 19.00 ώρα Ελλάδος σημαντικά κέρδη, άνω του 2%, κατέγραφαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street.

Ανοδικά κινούνταν την ίδια ώρα και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς καταλάγιασαν οι φόβοι αναφορικά με τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, το πετρέλαι τύπου μπρεντ σημείωνε άνοδο άνω του 2% στα 106,42 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κατέγραφε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 83,65 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, αναλυτές προειδοποίησαν πως η άνοδος στις αγορές μετοχών μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, καθώς, όπως σημειώνουν, οι επενδυτές έχουν επιφυλάξεις για τη δράση που μπορεί να αναληφθεί κατά της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.