Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στα πλαίσια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης».
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και εγκαίρως τις δεσμεύσεις της. Σε αντάλλαγμα, τα άλλα μέλη της ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν την Ελλάδα και μεταξύ τους», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. Ανακοίνωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη δημιουργία ενός ευρύτερου μηχανισμού εγγυήσεων που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη χορήγηση δανείων.
Αναφερόμενος στην κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε πως εκτός από κοινωνική και οικονομική είναι και κρίση εμπιστοσύνης και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, εξηγώντας πως αποτελούν αναπτυξιακά ομόλογα για έξοδο από την κρίση. Όσον αφορά στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι, μόλις επικυρωθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ο EFSF θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπογράμμισε πάντως και την ανάγκη να τεθεί σε ισχύ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ο μόνιμος μηχανισμός ESM.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι χωρίς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπάρχει ο κίνδυνος της διάλυσης. Απαιτείται γνήσια οικονομική Ένωση, είπε, και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει προτάσεις στενότερης συνεργασίας. Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ενότητα της ευρωζώνης και την οικονομική σταθερότητα.
Παρουσίασε παράλληλα μια σειρά βημάτων που θα πρέπει να κάνει η ευρωζώνη προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, όπως ταχεία έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για ενίσχυση του ΕFSF και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο κ. Μπαρόζο επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα αποφέρει 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα κράτη μέλη χορήγησαν βοήθεια και εγγυήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ύψους 4.600 δισ. ευρώ. Είναι καιρός αυτός ο χρηματοπιστωτικός τομέας να προσφέρει τη δική του συμβολή στην κοινωνία», ανέφερε.
ΥΠΟΙΚ: Αισιοδοξία για την 6η δόση
Αισιόδοξος για την εκταμίευση της 6ης δόσης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βενιζέλος διέψευσε και πάλι κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, κάνοντας λόγο για ανεύθυνες συζητήσεις.
Τόνισε αντίθετα ότι ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας έχει καθήκον να εφαρμόσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Για μένα το μόνο καθήκον, ο μόνος δρόμος, είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της 21 Ιουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.