Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 14:12

Πρόστιμα 260 χιλ. ευρώ για τις διαφημίσεις συσκευών οζονοποιημένου ύδατος

Xρηματικά πρόστιμα για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σε διαφημίσεις συσκευών παραγωγής οζονοποιημένου νερού, επέβαλε στις εμπλεκόμενες εταιρείες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ).

Xρηματικά πρόστιμα για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σε διαφημίσεις συσκευών παραγωγής οζονοποιημένου νερού, επέβαλε στις εμπλεκόμενες εταιρείες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ).

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, μετά από έρευνα και εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΓΓΚ, επιβλήθηκαν - κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών - χρηματικά πρόστιμα ύψους: 180.000 ευρώ στην εταιρεία «Ε.Α. ΚΑΤΣΙΟΥΡΑ & ΣΙΑ - CELL O.E.», με το διακριτικό τίτλο “INTERCELL HEALTH O.E”, και 80.000 ευρώ στην εταιρεία «K. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.», που χρησιμοποιεί το διακριτικό τίτλο “ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ CAMELOT”, για αθέμιτες πρακτικές κατά την προώθηση συσκευών παραγωγής όζοντος.

Σύμφωνα με τη ΓΓΚ, οι εν λόγω επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν (η πρώτη για τις συσκευές «FIKIORIS OZON SYSTEM», η δεύτερη για τις συσκευές «IMPERIAL TECH OZONISER O3», «COLUMBIA OZONIZER Ο3» κ.ά), παραπλανητικούς ισχυρισμούς, διαφημίζοντας μέσω ΜΜΕ, διαδικτύου ή εντύπων ότι το οζονοποιημένο νερό που παράγεται μέσω των πωλούμενων συσκευών έχει αναγνωρισμένες θεραπευτικές ιδιότητες για ένα ευρύτατο μάλιστα φάσμα ασθενειών.

Όπως διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία, μέσα από το περιεχόμενο διαφημιστικών τους ανακοινώσεων ή και εκπομπών εμφάνιζαν στους καταναλωτές ότι οι ισχυρισμοί τους βασίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα και μελέτες, δίχως ωστόσο να υφίσταται οποιαδήποτε αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση, δημιουργώντας μάλιστα, με τον τρόπο ή τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσαν, την αναληθή εντύπωση στους καταναλωτές ότι τα προϊόντα τους έχουν λάβει εγκρίσεις και πιστοποιήσεις από αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται πως η Εκτελεστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας με το από 2.8.2011 έγγραφο που εκδόθηκε μετά από σχετικό ερώτημα της ΓΓ Καταναλωτή, αποφαίνεται ότι «μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη της βιβλιογραφίας σε σχέση με την οζονοθεραπεία δεν τεκμηριώνεται εφαρμογή της θεωρούμενης «θεραπείας» για κανένα νόσημα». Περαιτέρω, στην ανακοίνωση της ΓΓΚ αναφέρεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, με την από 4.8.2011 απόφασή του, αξιοποιώντας το υλικό που συγκέντρωσε η Γενική Γραμματεία, απαγόρευσε τη χρήση για τις συσκευές παραγωγής όζοντος ισχυρισμών που προσδίδουν θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες στο οζονοποιημένο νερό, καθόσον οι ισχυρισμοί αυτοί εμπίπτουν στην έννοια του φαρμάκου.

Κατά συνέπεια, τονίζεται, οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την προώθηση των συσκευών αυτών στοιχειοθετούν αθέμιτη εμπορική πρακτική κατά την έννοια των διατάξεων των άρθρων 9γ έως 9ε του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών.