Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 10:05

Στο μικροσκόπιο της τρόικας τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχουν από σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας με την κυβέρνηση με σκοπό την καταβολή της 6ης δόσης. Στις 13 Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τη δόση, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε.

Τα νέα μέτρα θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχουν από σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας με την κυβέρνηση με σκοπό την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.

Η απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να ληφθεί στις 13 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας νωρίτερα από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η εκταμίευση της δόσης θα καταστεί δυνατή μόνο εφόσον η χώρα πληροί τους όρους που έχουν τεθεί από την τρόικα, ανέφερε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας πως η απόφαση παραμένει ανοιχτή.

Σχεδόν ένα μήνα μετά από την αποχώρησή τους οι επικεφαλής ΕΕ - ΔΝΤ επέστρεψαν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές με την κυβέρνηση και να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία.

Επί τάπητος θα τεθούν ακόμη η εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και οι αλλαγές στη φορολογία.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπάρχει ήδη συμφωνία για τα μεγέθη του τρέχοντος έτους και του 2012 και πρέπει να επανεξεταστούν τα μεγέθη του 2013 και του 2014, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Ανακοινώνοντας χθες την έλευση της τρόικας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Αλταφάζ, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή της τρόικας έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων των ελληνικών αρχών σχετικά με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων του 2012 και την επιστροφή των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο».

Όπως επίσης έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, πρόθεση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Eurogroup το συντομότερο δυνατόν, μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική. Μια τέτοια εξέλιξη, συμπλήρωσε, θα διασφαλίσει στις ελληνικές αρχές την εξυπηρέτηση των δανειακών τους αναγκών.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν το ενιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία.

Πληροφορίες και δημοσιεύματα έκαναν λόγο για εμπλοκή στο θέμα της εφεδρείας, λόγω αδυναμίας στην θέσπιση αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων για την εφαρμογή του μέτρου, και ενδεχόμενη απόσυρσή του από την ημερήσια διάταξη, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας θα συζητηθεί τελικά αλλά δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:

- Ενημέρωση και λήψη απόφασης για βαθμολόγιο και ενιαίο μισθολόγιο του Δημόσιου Τομέα, Ε. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας

- Ενημέρωση και λήψη απόφασης για το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, Ε. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Γ. Κουτρουμάνης

- Ενημέρωση και λήψη απόφασης για δημοσιονομικές - φορολογικές - συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κουτρουμάνης

- Σχέδιο νόμου: Επιτάχυνση και εξορθολογισμός διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, Γ. Ραγκούσης

- Σχέδιο νόμου: Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων, Κ. Σκανδαλίδης

- Σχέδιο νόμου: Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις, Κ. Σκανδαλίδης

- Σχέδιο νόμου: Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις, Χ. Παπουτσής.