Το πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή για την αποτελεσματικότητα των ΔΟΥ αναμένει το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να κινηθεί αναλόγως για την ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Π. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ν.Παναγιωτόπουλου. Επίσπευση της καθαρογραφής αποφάσεων για την είσπραξη δημόσιων εσόδων.
Το πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή για την αποτελεσματικότητα των ΔΟΥ αναμένει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κινηθεί αναλόγως για την ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών.
Αυτό αναφέρει σε έγγραφό που απεστάλη στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν από την έλλειψη προσωπικού στις ΔΟΥ, έχουν καταγραφεί και στην Έκθεση Τακτικής Επιθεώρησης του Οικονομικού Επιθεωρητή, η οποία υποβάλλεται στο τέλος κάθε έτους.
«Η αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών) εξέδωσε εντολή διενέργειας έρευνας προς τον Οικονομικό Επιθεωρητή, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της ανατεθείσας έρευνας, θα υποβάλει την οικεία πορισματική του έκθεση», ενημερώνει ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ για τη ΔΟΥ Χρυσούπολης και τις χαμηλές επιδόσεις της στην είσπραξη εσόδων.
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η συγκεκριμένη ΔΟΥ εξέδωσε 2.238 σημειώματα περαίωσης του ν.3888/2010 και έγιναν αποδεκτά 650, ενώ από την 1.1.2011 λειτουργεί τμήμα ελέγχου και το πρώτο επτάμηνο του 2011 έχει ελέγξει περίπου 450 υποθέσεις. Η Υπηρεσία, προσθέτει ο κ. Οικονόμου, έχει στελεχωθεί με προσωπικό και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων.
Επικαλούμενος την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2010, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει στην ερώτησή του ότι «το αρνητικό ρεκόρ στη μη είσπραξη βεβαιωθέντων εσόδων έχει η ΔΟΥ Χρυσούπολης, όπου το ποσοστό της μη είσπραξης φθάνει στο σκανδαλώδες ποσοστό του 94%».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει επίσης επισημάνει ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του TAXIS, στην εν λόγω εφορία υπόκεινται 6.000 επιτηδευματίες εκ των οποίων μόνο 3.000 ανταποκρίθηκαν στην περαίωση του ν.3843/2010. Ταυτόχρονα, όμως, ο βουλευτής έχει καταγγείλει ότι στη συγκεκριμένη ΔΟΥ δεν υπήρχε διευθυντής από το 2009 και ο αναπληρωτής του ήταν του κλάδου ΔΕ χωρίς γνώση του αντικειμένου. Επιπρόσθετα, όπως υποστηρίζει, ο προϊστάμενος του αρμοδίου τμήματος ήταν υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου του 2010, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, «γεγονός που εξηγεί τους χαλαρούς ρυθμούς της υπηρεσίας στη διενέργεια ελέγχων και είσπραξη εσόδων λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Τέλος, σε άλλο έγγραφό του προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ κ.κ. Θανάση Πλεύρη και Αδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Οικονόμου ενημερώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στα αναγκαία οργανωτικά μέτρα ώστε οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τα δημόσια έσοδα να καθαρογράφονται με τη δική του επιμέλεια και έτσι να μην χάνεται χρόνος για την άμεση είσπραξή τους.