Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη πτώση σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς η καθυστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης και η υποχώρηση των κερδών στις ΗΠΑ, θα συγκρατήσουν τις πωλήσεις των εξαγωγικών εταιρειών της περιοχής.

Στην Ιαπωνία, η μετοχή της Fujitsu Ltd. και στη Σιγκαπούρη, της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., οδηγούσαν την πτώση.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχανε 3,1% φθάνοντας στις 9.191,27 μονάδες, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες απώλειες, από τις 3 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ. το πρωϊ, τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 2,5% φθάνοντας στις 903,75 μονάδες με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αριθμούν περισσότερο από το 1/5 των συνολικών απωλειών του δείκτη. Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times έχανε ποσοστό 1,5%.

«Υπάρχουν σημάδια μείωσης της ζήτησης», ανέφερε ο Makoto Sakuma, ο οποίος διαχειρίζεται 807 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Asahi Life Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Θα αυξηθούν οι ανησυχίες για τις ιαπωνικές εταιρείες, αναφορικά με τις προβλέψεις τους για τα κέρδη, τα οποία και θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω».

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 0,7%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της χώρας. Στην Αυστραλία, οι απώλειες των μετοχών της BHP Billiton οδήγησαν τον δείκτη S&P/ASX 200 κατά 0,9% χαμηλότερα σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για τη ζήτηση μετάλλων από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, που εκτιμάται ότι θα μειωθεί.

Οι δείκτες σε όλες τις ασιατικές αγορές οι οποίες ήταν ανοιχτές στις 11 π.μ. (ώρα Τόκυο) κινούντο πτωτικά.

Χθες, κλειστες ήταν οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.