Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 07:04

Στα 31 δολ. το βαρέλι έφθασε το πετρέλαιο

Στα υψηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος 19 μηνών - 31 δολ. το βαρέλι - έφθασε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την άρνηση του Ιράκ να δεχτεί οποιαδήποτε νέα απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του και τον έλεγχο των οπλοστασίων του, αλλά και εξ αιτίας των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν και θα καθυστερήσουν την άφιξη δεξαμενόπλοιων με προμήθειες, στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, κάλεσε χθες τα Ηνωμένα Εθνη, να υιοθετήσουν μία δυναμική λύση, προκειμένου να αφοπλίσουν το Ιράκ, επειδή ο πρόεδρός του, Σαντάμ Χουσεϊν εξαπατά τον κόσμο σχετικά με το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής. Μία καταιγίδα στον κόλπο του Μεξικού, επίσης, καθυστερεί τις εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ και μείωσε τα αποθέματα την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.

Οι τιμές αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, αυξήθηκαν κατά 29 σεντς ή 0,9%, φθάνοντας στα 31 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης - συναλλαγές, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου του 2001. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 30,91 δολ. το βαρέλι, στις 12:55' μ.μ. στο Σίδνεϋ, τοπική ώρα.

Ο φόβος για μία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, αύξησε τις τιμές του πετρελαίου κατά 56% φέτος.