Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 16:49

Παράταση για εισφορά αλληλεγγύης, τεκμηρίων και τέλος επιτηδεύματος

Παράταση στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς των τεκμηρίων μέχρι τις 6 Οκτωβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία έληγε σήμερα με αποτέλεσμα από το πρωί να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές στις τράπεζες για την εξόφλησή της.

Παράταση στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς των τεκμηρίων μέχρι τις 6 Οκτωβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία έληγε σήμερα με αποτέλεσμα από το πρωί να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές στις τράπεζες για την εξόφλησή της.

Η παράταση δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν κατέβαλαν τη δόση της εισφοράς να το κάνουν έως τη λήξη της νέας προθεσμίας χωρίς να επιβαρυνθούν με την προσαύξηση του 1% το μήνα.

Αν η καταβολή γίνει εφάπαξ ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση 5% επί της συνολικής οφειλής. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν το ποσό σε έξι μηνιαίες δόσεις η κάθε μία από την οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300 ευρώ. Όσοι δεν πληρώσουν την πρώτη δόση θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Πάντως αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν παραλάβει έως τώρα από την εφορία το πολυεκκαθαριστικό. Οι φορολογούμενοι αυτοί εφόσον το παραλάβουν εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση έως και το τέλος Οκτωβρίου.

την επιβολή της ειδικής εισφοράς Από εξαιρούνται τα ακόλουθα εισοδήματα:

α) οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε όλους όσοι παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνει σε ποσοστό το ογδόντα τοις εκατό (80%)

β) οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης και

γ) οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων και τα εφάπαξ βοηθήματα που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές.

δ) οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά την χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά τη χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά το χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

Παράταση δόθηκε έως και την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και στην καταβολή όλων των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ., λόγω της διήμερης απεργίας των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. και της αθρόας προσέλευσης κοινού, που είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης του κοινού.

Εν τω μεταξύ, όσοι απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα καθώς και αυτοί που δικαιούνται τη μειωμένη καταβολή του πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αποστέλλουν το σχετικό sms στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διότι αρκετά μηνύμα έχουν ήδη καταλήξει σε λάθος παραλήπτη. Ο λόγος είναι ο λάθος τρόπος καταγραφής των στοιχείων τους στο sms σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τον ίδιο πενταψήφιο αριθμό για τη λήψη μηνυμάτων κατέχουν άλλοι δύο συνδρομητές. Το θέμα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του ενδεχομένως με νέες οδηγίες προς τους φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται πως το μήνυμα πρέπει να σταλεί ως τις 2 Οκτωβρίου στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό παροχής ρεύματος, διαχωριζόμενα με έναν κενό χαρακτήρα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2064950 .