Το ενιαίο μισθολόγιο, η διοικητή μεταρρύθμιση, αλλά και η εργασιακή εφεδρεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι διαβουλεύσεις για την εφεδρεία θα συνεχιστούν και το Σάββατο, ώστε την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Το ενιαίο μισθολόγιο, η διοικητή μεταρρύθμιση, αλλά και η εργασιακή εφεδρεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις με τον κ. Βενιζέλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου για θέματα δικαιοσύνης, ενώ θα συνεχιστεί η συζήτηση και για την εργασιακή εφεδρεία, με τη συμμετοχή του κ. Ρέππα.
Κρίσιμη θεωρείται και η κυριακάτικη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέτρο, καθώς στα πρόσφατα ανακοινωθέντα από την κυβέρνηση ανέκυψαν νομικά ζητήματα.
Πάντως, εν όψει των τελικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας -που θα καθοριστούν εν πολλοίς και από τις πιέσεις των επιθεωρητών- βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν σήμερα τη διαφωνία τους σε ενδεχόμενες απολύσεις μέσω του καθεστώτος.
«Θα το θεωρούσα, ανθρωποθυσία. Δεν είμαι υπέρ των ανθρωποθυσιών και κανένας δεν είναι», είπε, μιλώντας στο ραδίοφωνο του ΑΝΤ1, ο Κώστας Γείτονας. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, «εδώ γίνεται μια προσπάθεια για να βγούμε πέρα, είμαστε στη μέση, θα βουλιάξουμε».
«Για μένα η κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της Ελλάδας. Εγώ δεν βάζω την κόκκινη γραμμή στην απόλυση ή μη απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζω την κόκκινη γραμμή στην ταχύτητα και στην αποφασιστικότητα των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης.
«Οι άμεσες απολύσεις είναι απευκταίες», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, συμπληρώνοντας: «Είναι σενάριο για να μην πραγματοποιηθεί, πιστεύω ότι δεν θα πραγματοποιηθεί».
«Απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα ταξί και φορτηγών»
Εν τω μεταξύ, σε συνάντησή τους με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι επιθεωρητές χαρακτήρισαν ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας την προώθηση και εφαρμογή του νομοσχεδίου για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί και των φορτηγών το συντομότερο δυνατό.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στην Χαριλάου Τρικούπη, μετά τον αποκλεισμό του άλλου κτηρίου του υπουργείου στο Χολαργό από ομάδα εργαζομένων, κι ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν στις 18.00.
«Απο τη στιγμή που αναλάβαμε την πολιτική υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, περιορίζοντας το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, αποτελεί χρέος ηθικό να μην υποκύψουμε στις συντεχνιακές απαιτήσεις για διατήρηση προνομίων άλλης εποχής», διεμήνυσε από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης.
Στο θέμα αναφέρθηκαν εκ νέου σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψαν την επιστολή για το άνοιγμα του επαγγέλματος προς τον υπουργό Υποδομών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2065010 .
Kριτήρια και κανόνες για την απελευθέρωση των ταξί, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Γικόνογλου. «Η άδεια», τόνισε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM, «δεν πρέπει να μεταβιβάζεται εκεί όπου θέλει ο ιδιοκτήτης ενός ταξί. Είναι άλλο θέμα, όμως, να κάνει το ίδιο επάγγελμα ο γιος του. Κι είναι άλλα τα δεδομένα στον δήμο της Κηφισιάς κι άλλα στον δήμο της Βέροιας. Δεν είμαι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και κανόνες. Και με συγκεκριμένους κανόνες πρέπει να βαδίζει όλη η οικονομία και να υπάρχει συγκεκριμένη παρέμβαση από το κράτος».
Με τη δημοσιοποίηση της επιστολής διαφώνησε βουλευτής Ευτύχης Δαμιανάκης. «Είναι ένα κείμενο το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί κόντρα. Είναι υποχρέωση των βουλευτών, όταν έχουν κάποιες απόψεις να τις καταθέτουν. Θεωρώ, όμως, ότι είναι απαράδεκτο από κύκλους του υπουργείου να σχετιζόμαστε με τις απόψεις που διατυπώνει ο κ. Θ. Λυμπερόπουλος», παρατήρησε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Εκτός από τη νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών, στη συνάντηση με την τρόικα εξετάστηκε επίσης η πορεία αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ .
Ενημέρωση και στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων
Νωρίτερα, κλιμάκιο της τρόικας βρέθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου να ενημερωθεί από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου κ. Νικόπουλο, για τη λειτουργία του νέου συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τρόικα ζήτησε στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης, καθώς και για τις εγκαταστάσεις μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.
Η ελληνική πλευρά σημείωσε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων λειτουργεί πιλοτικά από τις 16 Σεπτεμβίου, καθώς ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της πληρωμής δικαστικών ενσήμων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το ζήτημα της ηλεκτρονικής καταβολής ενσήμων αναμένεται να λυθεί άμεσα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων X. Αθανασίου επεσήμανε ότι η ποιότητα απονομής δικαιοσύνης είναι υψηλή και ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων οφείλεται όχι στο έμψυχο υλικό, αλλά στην έλλειψη υποδομής.
Μετά το τέλος της συνάντησης στο Πρωτοδικείο, οι ελεγκτές επισκέφθηκαν το κτήριο 2 της Ευελπίδων όπου στεγάζεται το σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.
Tέλος, αντικείμενο της συνεργασίας των εκπροσώπων της τρόικας με τη Γενική Επίτροπο Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν οι εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια και ειδικά οι φορολογικές υποθέσεις.
Με αφορμή την παρουσία της τρόικας στην Ευελπίδων, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης παρατήρησε με νόημα: «Είναι η ώρα να διαπιστωθεί αν οι πρωτοβουλίες της τρόικας αντίκεινται στις επιταγές του Συντάγματος, αν έχουμε δηλαδή εθνική κυριαρχία ή την έχουμε χάσει από αδυναμία της κυβέρνησης να ασκήσει τα καθήκοντά της».