Σε αναζήτηση κοινού τόπου για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις των αρμόδιων υπουργών με την τρόικα, τη στιγμή που οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο ζήτημα τυγχάνουν ολοένα σκληρότερης κριτικής από την αντιπολίτευση.
Σε αναζήτηση κοινού τόπου για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις των αρμόδιων υπουργών με την τρόικα, τη στιγμή που οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο ζήτημα τυγχάνουν ολοένα σκληρότερης κριτικής από την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε καταρχήν συμφωνία για αριθμό των ατόμων που θα εισέλθουν στο καθεστώς (30.000), αλλά και για την ακριβή διαδικασία. Οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να αξιωνει και λουκέτα ή συγχωνεύσεις πλήθους οργανισμών του δημοσίου. Επιπλέον, οι επιθεωρητές φέρονται να δέχθηκαν ως αντικειμενικό κριτήριο το ηλικιακό (υπάλληλοι άνω των 60 ετών), τονίζουν πάντως την αναγκαιότητα το μέτρο να ισχύσει άμεσα, σε διαφορετική περίπτωση απαιτούν απευθείας απολύσεις.
Στη σημερινή σύσκεψη το παρών έδωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι εξελίξεις στο ζήτημα έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα κριτική στάση απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης τηρούν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, ευθύνες σε κυβερνητικά στελέχη για το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις των οργανισμών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σήμερα να επιβάλλεται η λύση της εργασιακής εφεδρείας επιρρίπτει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρ/σ Flash, τόνισε πως θα έπρεπε να είχαν φτιαχτεί μηχανισμοί αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και να έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν εξαγγελθεί και δεν γίνονται.
«Αν είχαν γίνει αυτά, η τρόικα δεν θα μας ζητούσε σήμερα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι να μπουν στην εργασιακή εφεδρεία», σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας.
«Οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, με όποια μορφή και αν τις κάνουν, θα έχουν κόστος για τα λαϊκά στρώματα, θα χειροτερεύσουν τις ήδη υποβαθμισμένες κρατικές παροχές, ενώ η πίεση της ανεργίας, της δραστικότερης περικοπής των μισθών, θα γίνει πιο ασφυκτική στον ιδιωτικό τομέα», παρατηρεί το ΚΚΕ.
«Γι' αυτό», συμπληρώνει, «χρειάζεται να διαμορφωθεί τώρα λαϊκή αγωνιστική συμμαχία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, για παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων, για να εκφραστεί μαζικά η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης - ΕΕ που υπηρετεί τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό».
«Πιο εύκολο και πιο βατό -αν θέλει να απολύσει κάποιους η τρόικα- είναι να απολύσει τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Και πολλά κοστίζουν και τίποτα δεν προσφέρουν», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
Τη θέση ότι «η εργασιακή εφεδρεία αποτελεί τον προθάλαμο της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου τομέα», διατυπώνει ο Συνασπισμός .
Αναφέρει ακόμη ότι το μέτρο «σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μισθών, τις ισοπεδωτικές μειώσεις των δαπανών και τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις κρίσιμων τομέων του δημοσίου, ισοδυναμεί με χειροτέρευση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών».
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης υποστηρίζει ότι με «προχειρότητα, αποσπασματικές εξαγγελίες και συμβιβασμούς με τους κομματικούς τους στρατούς που δημιουργήθηκαν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ, δεν μπορεί να προχωρήσει η μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα που έχει ανάγκη ο τόπος».
Επιπλέον, ο κ. Ζαφειριάδης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταστρέφει τη μεσαία τάξη. Χρέος της», συμπληρώνει, «είναι να ενισχύσει τους ευσυνείδητους και αποδοτικούς δημόσιους υπαλλήλους και όχι να ψάχνει τρόπους διάσωσης του πελατειακού κράτους των ρουσφετιών».
Πυρετός συσκέψεων με τους ελεγκτές
Εκτός της συνάντησης για την εργασιακή εφεδρεία, σήμερα πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, όπου συζητήθηκαν θέματα Δικαιοσύνης.
Ακόμη, σε άλλη συνάντηση -παρόντος πάντα του Ευάγγελου Βενιζέλου- και με τη συμμετοχή του διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, συζητήθηκαν ζητήματα αποκρατικοποιήσεων.
Το βράδυ πραγματοποιήθηκε και τέταρτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας με αντικείμενο την οριστικοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, ζήτημα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί επίσης αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.
Το προσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το τελικό κείμενο, που θα ψηφισθεί πολύ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, θα αποτυπώνει επακριβώς το «κλείσιμο» του 2011 και τις προβλέψεις για το 2012, όπως θα συμφωνηθούν με την τρόικα.